Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. Kristi a Liduš ❤️

Ups, něco se pokazilo

Výrobci a prodejci přírodní kosmetiky často slibují zázraky na počkání. Vyhlazenou, zářící pleť, konec akné, stažené póry, sjednocený tón pokožky. Ano, přírodní kosmetika je v dnešní době na nejlepší úrovni, na které kdy byla. Už dávno není jen o tuhých šamponech a měsíčkové masti. Těžko hledat konvenční produkt, který by neměl v přírodním světě funkční alternativu. Všude spousta aktivních látek, díky kterým jsou i přírodní produkty opravdu silné a účinkují.

blog-clanek-ups-neco-se-pokazilo-pece

 

Tento boom má však i svá úskalí. Pro ženy, které nerozumí složení, může být vlastně docela těžké poskládat pleťovou rutinu tak, aby dávala smysl. Aby se produkty mezi sebou "nebily" a nenadělaly jste si na obličeji více škody, než užitku. Klidně se může stát, že s nadšením vyzkoušíte nový přírodní arsenál, ale místo slastného pocitu zažívá vaše pleť muka. Svědí, pálí, pne.

Možná jste s péčí spokojená, ale najednou bum! Po půl roce máte pocit, že produkty přestaly fungovat. Pomoc, co s tím? Vyměnit je? Nebo vydržet?

A nebo přírodní péči teprve vybíráte, ale jste naprosto ztracená. Těch značek, produktů, kombinací je tolik, že nevíte, kde začít. Dumáte si hlavu nad tím, zda vybrat vše od jedné značky, nebo péči nakombinovat od více výrobců. Smí se to vůbec? Potřebuji jiný krém na den a jiný na noc?

Otázky, otázky, samé otázky. Ke všemu ne úplně populární. Ale i na takové dotazy máme odpověď. Čtěte dál!

 

MUSÍM POUŽÍVAT PRODUKTY JEN OD JEDNÉ ZNAČKY, NEBO MOHU KOMBINOVAT? 

Špatně není ani jedna z možností.

Hlavní výhodou používání jedné značky nebo ucelené pleťové řady vidíme v tom, že je péče promyšlená a produkty na sebe hezky navazují (tedy mělo by to tak být). Nemusíte si hlídat složení, aby se mezi sebou nebily aktivní látky. Účinky produktů se hezky doplňují, nebo dokonce působí v synergii. Pokud jste na poli přírodní kosmetiky zelenáč, je pro vás ucelená pleťová řada jistota.

Na druhou stranu víte, že ani my samy nepoužíváme produkty jen od jednoho výrobce. Za ty roky toho máme vyzkoušeného tolik, že si vybíráme ty věci, ze kterých jsme si sedly na zadek, napříč značkami. Je ale potřeba umět číst složení, při skládání rutiny přemýšlet, respektovat návody k použití. V opačném případě se vám také může stát, že za jeden večer použijete čistič s kyselinkami, dopřejete si peeling, na to sérum s céčkem a vaše pleť shoří v ohni.

Svou roli hraje i to, o jakém produktu se bavíme. Pokud v péči preferujete převážně jednu značku, nevadí, když si dopřejete masku/peeling/čistič (cokoliv, co smýváte, nebo nepoužíváte každý den) od jiného výrobce. U produktů, které používáte každodenně a na pleti zůstávají (toner, sérum, krém), už musíte být obezřetnější.

 

DENNÍ X NOČNÍ PÉČE - JE TŘEBA JE ROZLIŠOVAT?

Možná jste si párkrát dumaly hlavu nad tím, zda jsou noční a denní krémy jen marketingový tah, nebo je třeba používat obojí. Jasnou odpověď vám nedám, ale ráda vám vysvětlím, na co je třeba brát zřetel a podle čeho se můžete vy samy rozhodnout.

  • Máte citlivou pleť. Tady platí, že méně produktů je více. Najděte si jeden kvalitní hydratační krém, který řeší hydrataci i výživu, je bez parfemace a obsahuje látky k posilnění přirozené ochranné bariéry pleti (ceramidy, probiotika a prebiotika, lecitin, rostlinné proteiny, atd.). Takovým univerzálním krémem je třeba Dvojitá ochrana od Kvitku.

  • Máte bezproblémovou pleť. Nepotřebujete řešit vrásky, pigmentové skvrny, akné. Jediné, čemu péči přizpůsobujete, je změna ročního období. V létě přidáte hydratační sérum, nebo lehčí krém, v zimě si tváře přemáznete bezvodým balzámem. Základní péče může zůstat ráno i večer stejná, ale také nemusí. Je to vaše volba.

  • Řešíte konkrétní problém. Pigmentové skvrny, vrásky, flíčky po akné. Na tyto problémy zabírají produkty s obsahem aktivních látek - kyselinek, céčka, retinolu. Zmíněné látky se ale nemají v lásce se sluníčkem, proto je nanášíme ideálně na noc (pokud chceme zvolit opravdu účinnou koncentraci). Musíme tedy ranní a večerní péči rozdělit. Klidně však můžeme použít stejný hydratační krém, jen sérum zvolíme ráno a večer jiné. Nebo naopak - stejné sérum ráno a večer, ale krém na ráno a na večer odlišný.

A z toho vyplývá poslední bod: některé produkty jsou svým složením koncipované vyloženě na noc, nebo na den. Např. věci s obsahem zmiňovaných aktivních látek se hodí na noc. SPF faktor, projasňující složky nebo velkou porci antioxidantů uvítáte v ranní rutině.

 

ZA JAK DLOUHO UVIDÍM VÝSLEDKY?

Víte jak se to říká: "Na to nejlepší se vyplatí počkat". A platí to i při přechodu na novou kosmetiku. První vlaštovky můžete často vidět už po prvním použití. Když vyberete správný produkt, pleť je na dotek jemnější, rozzářenější, zklidněná, hydratovaná.

blog-ups-neco-se-pokazilo-vzorky

 

Už ze vzorečku poznáte:

  • Jak pleť na produkt reaguje, jestli nedošlo k podráždění nebo alergické reakci.⁠

  • Jestli vám vyhovuje konzistence a vůně.⁠

  • Zda si produkt sedne s make-upem, SPF krémem, atd.

 

To, co produkty s pletí ale skutečně dělají, uvidíte po po 3-4 týdnech pravidelného používání. Právě tak dlouho totiž trvá, než se pleť zbaví starých buněk a vy na těch nových uvidíte skutečné výsledky. 😉⁠

Někdy se dokonce může stát, že se pleť po pár dnech používání zhorší. Vyskočí pupínky, ucpou se póry. Co teď? Mám produkty zahodit, nebo v jejich používání pokračovat?

Přechodné zhoršení pleti je normální, vydržte! Často k němu dochází při přechodu z konvenční kosmetiky na přírodní. Pleť se potřebuje vyčistit a zbavuje se všeho škodlivého. Pozor ovšem na projevy, jako je pálení, červená vyrážka, dlouhodobé začervenání. V takovém případě se pravděpodobně jedná o alergickou reakci - produkty přestaňte okamžitě používat.

 

PÁLENÍ, ŠTÍPÁNÍ, ČERVENÉ MAPY, VYRÁŽKA 

Kompletně jste vyměnila pleťovou péči, s nadšením jste použila vše najednou a místo šťavnaté, spokojené pleti se objevily červené mapy, vyrážka, pokožka pálí nebo pne.

Jako první byste před použitím jakéhokoliv nového produktu měla provést test snášenlivosti, nebo-li PATCH TEST:

"Naneste pleťový produkt na malou plochu pokožky, ideálně na hranu čelisti nebo k ušnímu lalůčku. Vyčkejte 24 hodin. Pokud se po aplikaci projeví alergická reakce, ihned omyjte místo vlažnou vodou a výrobek dále nepoužívejte."

Nejčastějšími alergeny v přírodní kosmetice jsou éterické oleje a jejich deriváty, aktivní látky a konzervanty. Záněty ale může dokonce způsobovat i kyselina hyaluronová, kterou dnes najdeme téměř všude.

Pokud jste si patch test neudělala a nevíte, který z produktů podráždění způsobil, přestaňte používat veškeré nové produkty a vraťte se k péči, u které víte, že ji pleť dobře snáší. Jakmile se podráždění zklidní, začněte nové produkty postupně znovu zařazovat do pleťové rutiny. Vždy jeden po druhém a až v momentě, jakmile jste si jisté, že předchozí produkt dělá pleti dobře. Takhle postupujte produkt po produktu, dokud nenajdete "viníka".

U některé kosmetiky je krátkodobé štípání normální. Z naší nabídky mě napadá např. Omlazující maska Dulcia, séra od Eco by Sonyi, dokonce mě někdy štipká i Smooth Sea Serum od By Mukk. Tyto produkty obsahují aktivní látky, které mohou na pleti takto reagovat. Obzvlášť v místě pupínku, boláčku, nebo když to vezmete do svých rukou a všechno to vymačkáte. :-) Štípání by však mělo po chvilce odeznít.

 

PÉČE MI VYHOVOVALA, ALE PAK BUM... NĚCO SE POKAZILO!

Sestavená péče mi několik měsíců vyhovovala, byla jsem nadšená, ale teď mám pocit, že produkty přestaly fungovat. Pleť začala chřadnout, vyrojilo se akné,  je na dotek hrubá. Mám péči vyměnit, nebo ještě vydržet?

Ano, tohle se může stát. Prvním důvodem může být jakákoliv změna okolností, jako je strava, onemocnění, nové léky, stres, méně spánku, hormonální změny (těhotenství, umělé oplodnění, přechod) nebo i přestěhování se do města, změna prostředí. Všechno toto může způsobit, že pleť potřebuje něco jiného, než jsme jí doteď dávaly.

Je možné, že nic z výše uvedeného se vás netýká a přesto je pleť nespokojená. Ale! Přišla změna ročního období. Potřeby pleti v létě a v zimě jsou rozdílné. V létě doporučujeme zaměřit se na intenzivní hydrataci, dostatek antioxidantů, SPF, lehčí krémy. V zimě pleť prahne po větší výživě, ochraně obličeje do mrazů, posilnění přirozené ochranné bariéry pleti. Mimochodem o našich TOP 5 produktech, které vám nesmí v zimě chybět, máme na blogu fajnový článek

A pokud zhoršení pleti nesouvisí s ani jedním z předchozích bodů, vězte, že málokdy bude pleť roky spokojená s tím stejným. Náš mikrobiom (= miliony prospěšných bakterií na naší pleti) se jednou za čas dosytí tím, čím potřebuje a pak nastane období, kdy máme pocit, že péče přestala fungovat. Ale možná jen našemu mikrobiomu něco chybí, nebo chce změnu. Čas od času (ne co 2 měsíce!!!) není vůbec od věci nakopnout naši pleť novou péčí, naopak. A nemusíte hned měnit celou rutinu, stačí prostřídat sérum či krém. 

 

PRODUKTY NA PLETI ŽMOLKUJÍ, CO S TÍM?

Důvodů může být hned několik:

  • Dáváte produktu příliš mnoho. Někdy opravdu platí: méně je více. Představa, že pleti dopřejeme místo jedné pumpičky séra rovnou tři, a tím péči zefektivníme, je mylná. Pleť dokáže vstřebat jen určité množství produktu a ten zbytek už je jen obyčejné plýtvání.

  • Vrstvíte už příliš mnoho produktů na sebe/kombinujete produkty, které si vzájemně nesedí. Místo vyhazování produktů do koše zkuste zaexperimentovat a najít takové vhodné kombinace kosmetiky, které mezi sebou nebudou dělat neplechu.

  • Peelingujte. Zakopaný pes může být i v tom, že je vaše pleť zanesená odumřelými buňkami a produkty se do pleti nedokážou dobře vstřebat. Zůstávají "sedět" na pleti, vytvoří na ní jakýsi nepropustný film. To jsou ideální podmínky k tomu, aby následně nanesený make-up začal žmolkovat. Tady najdete peeling přesně pro váš typ pleti.

  • Zkuste produkty (např. hydratační sérum) nanášet na jemně vlhkou pleť a nechte jednotlivým věcem dostatek času, aby se vstřebaly.

 

- Liduš