Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. Kristi a Liduš ❤️

4 tipy, jak mít spokojenou pleť i v zimě

Možná se vám to stalo také. Měly jste radost, že jste konečně našly svou ideální pleťovou rutinu. Ale s vytrácejícím se opálením přibyly po létě šupinky kolem nosu, pleť začala pnout a vy máte pocit, že se jí ničím nezavděčíte. Pokožka reaguje na možné i nemožné a chybí jí jiskra. 

Neznamená to, že děláte něco špatně, ani že musíte přírodní produkty od základů měnit. Někdy stačí malé oživení pleťové rutiny a pleť bude opět vrnět blahem.

4-tipy-jak-mit-spoko-plet-v-zime

 

PROČ CHCE PLEŤ ZMĚNU?

Tady nás napadá jednoduché, ale trefné přirovnání ke stravování člověka a ročnímu období. Pravděpodobně to máte v létě podobně - více pijete, jíte spoustu ovoce a zeleniny, lehké saláty. Nedáte si sytou, teplou polévku. Naopak v zimě se do pitného režimu musíte často nutit. Máte chuť na teplá, vydatná jídla a zahřívací koření. 

A naše pleť to má úplně stejně. Aby byla spokojená, potřebuje hydrataci i výživu v každém ročním období. Tak jako my potřebujeme vodu i jídlo po celý rok. Jen v létě bude pokožka více "pít" a v zimě více "jíst". :-)

Hydratace = hydratační séra, tonika, lehké fluidy, krémy na bázi vody.
Výživa = olejíčky, bezvodé balzámy, hutné krémy.

V sychravém počasí musí pokožka odolávat nepříznivým vlivům vnějšího prostředí. Několikrát denně přecházíme ze zimy do vyhřátých prostor a naše ochranná kožní bariéra je velkými teplotními výkyvy oslabena. Vítr a nízké teploty mají za následek, že pokožka se vysušuje rychleji, než normálně. Hydrataci, kterou jí dodáme, má větší problém si udržet. Proto se potřebuje zachumlat do kabátku kvalitního olejového filmu, který jí pomůže hydrataci ve správných vrstvách pokožky udržet. 

Jak se tedy o pleť starat, aby nebyla bez života, zdobená šupinkami a hrubými tvářemi? Jak docílit toho, aby byla i v zimě šťavnatá a jemná?

 

HLAVNĚ ŽÁDNÉ SLOŽITOSTI 

Spousta žen si myslí, že "přezout na zimní" znamená kompletní změnu poličky v koupelně. Nedělejme to ale složitější, než to ve skutečnosti je. Často stačí jen stávající kosmetickou rutinu trochu pozměnit, případně doplnit. Rády se s vámi podělíme o konkrétní tipy, jak na to:

 

1. Čistěte pleť šetrně

Jemné čištění pleti, které nenarušuje ochranný film pleti, je základem k tomu, aby se pokožka dokázala s náročnějším obdobím roku dobře vypořádat. Vyhněte se zbytečnému drhnutí pleti a jejímu vysušování agresivními pěnivými gely nebo mýdly. Nepřehánějte to s drsnými peelingy a čisticími mechanickými pomůckami. Pokud používáte micelární vody, vždy je z obličeje smyjte vodou. Volte co nejjemnější produkty, jako jsou odličovací a čisticí mléka, krémy, odličovací hydrofilní oleje, nebo šetrné emulze. 

 

2. Hydratujte

A pohádku o tom, jak se v zimě namažete hydratačním krémem a voda v pleti zmrzne, jste už slyšely? Tak, jako v zimě nepřestanete pít, ani vaše pleť se bez vody neobejde. Hydratační séra i hydratační krémy mají ve vaší pleťové péči stále své místo.⁠ Kvalitní přírodní krémy neobsahují jen vodu a další složky na jejím základu. Vždy v nich najdete určitý podíl olejů nebo másel. Problémem u lehkých hydratačních krémů je spíše to, že díky menší koncentraci olejové složky pleť dostatečně neochrání. Proto je v zimě vhodné sáhnout po hutnějších krémech, čímž se dostáváme k dalšímu bodu.

 

3. Hydrataci v pleti uzamkněte

Zařaďte do denní péče produkty s vyšším podílem olejové složky. Mezi výživné krémy vhodné do zimního počasí patří např. krémy Růže a granátové jablko nebo Radost od Mylo, krém Divoké rajče od Ere Perez, nebo třeba náš milovaný Rich Day Cream od By Mukk. 

 

Skvělé jsou do zimních dnů i bezvodé luxusní balzámky od Anely. Primárně jsou určené na noc, ale v chladných dnech vám za ně pleť poděkuje i přes den. Nemusíte však nutně měnit pleťový krém. Pokud máte svého favorita, kterého se nechcete vzdát ani v zimě, přikápněte do něj 1-2 kapky olejového séra nebo skvalanu. Vytvoříte si tak každý den krém na míru přesně dle požadavků vaší pleti.

 

⁠Řešením je i výměna denního a nočního krému. Noční krémy jsou většinou výživnější a tak pleť přes den lépe ochrání. Dejte si však pozor, aby váš noční krém neobsahoval aktivní látky nevhodné na působení přes den (retinoly, aha kyseliny, apod.) a aby denní krém bez SPF. V takovém případě by záměna nedávala smysl.

 

4. Posilte přirozenou pleťovou bariéru

Doplňte svou rutinu o produkty s vysokým obsahem látek posilující ochrannou bariéru pleti. Takovými látkami jsou například ceramidy, rostlinné peptidy, rýžový extrakt, probiotika a prebiotika. Tyto látky najdete na Borůvkovém kopečku v pleťových sérech, hydratačních krémech, maskách i olejích. Vyberte si podle toho, který produkt vám do péče hezky zapadne.

 

PS. Zbavte se pigmentových skvrn - je ten správný čas

Peelingy a séra s kyselinkami vám obličej v mrazu nezachrání, ale zato vám pomohou s redukcí pigmentových skvrn. Podzim a zima jsou totiž ideální období, kdy s nimi zatočit. O tom, jak to udělat, jsme se podrobně rozepsaly v tomto článku.

 

- Liduš