Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. Kristi a Liduš ❤️

Jak na periorální dermatitidu?

Červené pupínky naplněné průhlednou tekutinou. Mohou bolet, svědit, pálit. V horších případech červená ložiska, která jsou náchylná na podráždění a nepříjemně pnou. Pupínky po pár dnech zasychají, olupují se a tvoří se nové. Nejčastěji se pupínky objevují v okolí úst, proto název periorální. Nezřídka ložiska najdete i v oblasti nosu a kolem očí. To jsou typické příznaky kožního onemocnění nazývaného periorální dermatitida.

 

PŘÍČINY

Příčin může být hned několik a často jde o kombinaci více spouštěčů:

  • Stres - kdo z nás se necítí čas od času pod tlakem ať zvedne ruku! :-) Zaměstnání, rozvířené emoce, vztahové trable, přehlcenost vším aka typický znak dnešní doby. Seznamte se s nejčastější příčinou periorální dermatitidy.

  • Nevhodná kosmetika - příliš časté střídání pleťových produktů, dráždivé složení, vysoké koncentrace a nevhodné kombinace aktivních látek. Kosmetika s vyšším obsahem alkoholu.

  • Poškozený/oslabený ochranný film pleti - příliš častá exfoliace, obsah alkoholu v kosmetice, popáleniny, atopický ekzém, vystavování se extrémním přírodním podmínkám (vítr, slunce), prudké změny teplot.

  • Zubní pasty a ústní vody s obsahem fluoru, smrkání do parfémovaných papírových kapesníků.

 

JAK S NÍ ZATOČIT?

Ideální je v případě periorální dermatitidy najet na nulovou péči, tj. nepoužívat absolutně žádnou kosmetiku. Vynechat zmiňované zubní pasty s fluorem. K omývání obličeje se dokonce nedoporučuje používat ani obyčejnou vodu. Když už, tak převařenou. Často se k mytí radí Jarischův roztok (koupíte v lékárně, zkuste najít variantu bez parabenů), nebo odvar ze sušených borůvek či černý čaj.

Z vlastní zkušenosti - jakožto majitelka normální/sušší pleti - vím, jak může kůže nesnesitelně pnout, když se snažíte nulovou péči dodržet. Proto, pokud potřebujete pleť alespoň trochu zvláčnit a promazat, doporučuji osekat pleťovou rutinu na minimum. V jednoduchost je síla. Zcela si vystačíte se šetrným odličovačem/čističem pleti a hydratačním krémem s co nejjemnějším složením. Tonika, séra, peelingy, olejíčky - všechny tyto produkty ze své péče vyřaďte.

Hlavně se vyhýbejte produktům s parfemací (a to i přírodním esenciálním olejům), aktivním látkám (vitamín C, retinol, atd.), kyselinkám, exfoliačním činidlům.

 

PŘÍKLAD KONKRÉTNÍ PÉČE

A co bych tedy doporučila? Najela bych na co nejjednodušší péči, která cílí na posilnění přirozené ochranné bariéry pleti. Já v době, kdy mi nebylo do smíchu, používala konkrétně toto:

pletova-pece-perioralni-dermatitida

 

1. Odlíčení/čištění 

Tady bych sáhla po čisticí emulzi od Dulcie. Byl to první a na nějakou dobu jediný produkt, který jsem používala i v nejhorší fázi periorálky. Nechtěla jsem používat nic, ale pleť mě po omytí vodou tak nesnesitelně pnula, že jsem ji musela alespoň něčím ošetřit. Nemůžu říct, že by mi emulze dermatitidu zhoršovala nebo jakkoliv dráždila pleť. Kůže po ní byla vláčná, jemná, ale ne stažená, hurá!

 

 

2. Hydratační krém

Krém Dvojitá ochrana od Kvitku je vyloženě stvořený pro extra citlivou pleť. Neobsahuje žádnou parfemaci ani jiné potenciálně dráždivé látky.  Co v něm naopak najdete, jsou ceramidy, rostlinné proteiny a prebiotický komplex. To všechno jsou složky, které podporují ochrannou lipidovou vrstvu naší pokožky a dělají dobře jejímu mikrobiomu. Krém se dobře vstřebává, je lehoučký a krásně hydratuje pleť. Dá se použít na den i na noc.

 

 

3. Pleťová maska

Nepovažuji ji vyloženě za nutnost, ale věřte mi, že nemít na masku Mikro-bio komplex od Dulcie tak krásné ohlasy od našich zákaznic, tak bych ji nedoporučovala. Pro podrážděnou pleť je její složení s probiotiky a ovesným hedvábím doslova zázrak. Tuto zklidňující a hojivou záležitost si dopřejte 2-3x do týdne.

 

 

Tohle je za mě základ pleťové péče do těch nejhorších dnů. No, možná týdnů i měsíců. Pokud bude tato kombinace pleti vyhovovat a pupínky začnou ustupovat, klidně můžete péči rozšířit o další produkty. Vždy ale upřednostňujte jednoduchost složení, nevyhledávejte extrémy a zbytečně neexperimentujte!

 

MOJE ZKUŠENOST

Já sama jsem se s periorálkou v akutní fázi setkala dvakrát. Poprvé jsem absolutně netušila, s kým mám tu čest. Nakonec jsem skončila v zoufalství na kožním a paní doktorka mě z nejhoršího vytáhla za pomoci antibiotik. To byla po těch měsících neskutečná úleva! Podruhé se nemoc přihlásila v těhotenství. To už jsem věděla, co mě čeká a myslela si, že to opět vyřeším antibiotiky. V průběhu kojení mi je ale lékařka předepsat nemohla a tak mi nezbylo, než přejít na standardní opatření, která jsou u této nemoci doporučována dodržovat.

Dodnes si nejsem jistá, co mě tenkrát zachránilo. Pamatuji si, že jsem byla zrovna na dovolené a najednou se dermatitida začala zázračně ztrácet. Vydedukovala jsem, že k redukci ložisek a pupínků mohla přispět kombinace nulového stresu, úpravy hormonů po porodu a absence pečiva, které jsem na dovči prakticky nejedla. To mám, mimochodem, vysledované, že jakmile jím hodně bílé mouky, pár pupínků hned vyleze. 

 

OBRŇTE SE TRPĚLIVOSTÍ

Nechci strašit, ale zároveň mi to nedá, abych nezmínila jednu věc. Periorální dermatitida je chronické onemocnění a samotná léčba může trvat velmi dlouho. Toto onemocnění se navíc rádo vrací. Stačí větší míra stresu, nová kosmetika či nevhodná strava, a pupínky jsou zpět. Z vlastní zkušenosti musím říct, že na mě má vliv vše zmíněné. Stačí to přehnat s konzumací cukru a bílého pečiva, naložit si toho víc, než unesu nebo vyzkoušet nevhodnou kosmetiku a tradá! Nové pupínky jsou na světě.

Naštěstí vždy jen v malém množství a nikdy se "nerozjedou" do aktivní fáze onemocnění. Možná proto, že jsem periorálku přijala. Už s ní nebojuji, ale naopak ji beru jako důležitý signál, že jsem to s něčím přehnala a je potřeba ubrat. Taková moje ruční brzda. :-)

I když se vám podaří periorálku vyléčit, berte svou pleť jako citlivou a přizpůsobte tomu pleťovou péči. Vyvarování se vyšším koncentracím aktivních látek nebo esenciálním olejům v kosmetice bude vždy dobrá volba. 

 

- Liduš