Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. Kristi a Liduš ❤️

Jak zjistím svůj typ pleti?

Je pozoruhodné, že ačkoliv stavba kůže je u všech lidí stejná, pleť každého člověka je specifická. Některá si žádá mastné oleje a hutné krémy. Jiné se ucpou póry, jen co se na olej podívá. A třetí nepotřebuje péči vůbec žádnou - vystačí si ráno i večer s obyčejnou vodou. Pokud ale o svou pleť pečovat chcete, je znalost typu pleti klíčová pro nastavení správné pleťové rutiny. Ne každý produkt totiž vyhovuje všem.

Rozlišujeme 4 základní typy pleti: SUCHÁ, NORMÁLNÍ, SMÍŠENÁ, MASTNÁ. 

K tomu, abyste zjistili, jaký typ pleti máte, udělejte si jednoduchý test. Ráno nebo v průběhu dne si vyčistěte obličej tak, jak jste zvyklí. Nenanášejte tonikum ani žádnou další péči.  Po hodině pleť prohlédněte na denním světle. Co vidíte?

 

1. SUCHÁ PLEŤ

Pleť není po hodině ani trochu mastná, naopak vás začíná táhnout, pnout, chybí jí lesk. Možná někde i malinko svědí nebo je začervenalá. Na další péči se těšíte jako na vysvobození. Máte pleť suchou. Taková pleť má tendence k rychlejšímu nástupu vrásek. Na druhou stranu ji ale většinou netrápí rozšířené póry a ani akné u ní není tak časté.

Jako každý typ pleti, i sušenky potřebují dostatek vláhy (hydratace), ale hlavně dostatečnou výživu! Milují oleje, šlehané krémy, bezvodé balzámy a hutnější konzistence. Z péče jim vyhovuje krém Divoké rajče Ere Perez, Krém s růží a granátovým jablkem Mylo, balzám Půlnoční motýl Anela, nebo olejové sérum Glory Oil Eco by Sonya.

 

2. NORMÁLNÍ PLEŤ

Gratuluji, mít tento typ pleti, to je sen! Bohužel, v dospělosti se tento sen stane realitou jen pro velmi málo žen. Jak vypadá pleť po hodině od vyčištění? Nikde nepne, ani se nikterak nemastí. Je na dotek hebká. Velikost pórů je normální. U takto bezproblémové pleti si vystačíte se základním čištěním pleti a dobrým hydratačním krémem. Pokud jste ale kosmetický nadšenec, není vůbec od věci se na vaší pleti vyřádit s produkty, které často jiné typy pleti nesnesou. Aktivní látky, céčko... S tím vším si můžete pohrát a dostat pleť do kondice snů. Vaše ideální rutina by mohla vypadat následovně: čisticí emulze Dulcia, na noc sérum s vitamínem C Kvitok, na den sérum Rozjasňující esence Hemptouch + ráno i večer ceramidový krém Radost Mylo.

 

3. SMÍŠENÁ PLEŤ

Čelo, nos a brada, tzv. T-zóna, se po hodině leskne, tváře jsou normální, nebo suché. Nějaký ten pupínek nebo mírně větší póry jsou běžné. Tento typ pleti je nejrozšířenější. Zajistěte pleti dostatek hydratace v podobě hydratačního séra a lehčího hydratačního krému. Pokud to tváře potřebují, klidně je lokálně přetřete výživnějším produktem. Chcete tipy na konkrétní péči, nebo snad na kompletní pleťovou rutinu? Dočtěte až do konce, čeká tam na vás překvapení! :-)

 

4. MASTNÁ PLEŤ

Po hodině se pleť leskne jak naleštěné zrcadlo. Nadměrná produkce mazu způsobuje, že jsou pro mastnou pleť velmi často specifické rozšířené póry, černé tečky a větší výskyt akné. Nesnažte se pleť vysušit používáním produktů s alkoholem a jinými drastickými odmašťujícími látkami. To vede k tomu, že pleť se nedostatku výživy a hydratace brání nadprodukcí ještě většího množství mazu a dostáváte se tak do začarovaného kruhu. V péči vyhledávejte produkty neobsahující komedogenní složky. Uvítáte lehké struktury a gelové konzistence. Hodně hydratujte. A rozhodně vám v kabelce nesmí chybět vychytávka v podobě matujících ubrousků. Nejen, že se po nic pleť neleskne, ale pravidelné odsávání mazu má také přímou souvislost s tvorbou pupínků. Méně mazu = póry se méně zanáší = méně se ucpávají. Naše zákaznice milují na mastnou a zároveň problematickou pleť tonikum Svěží teenka Anela, hydratační sérum Inovať Mylo, krém Light Day Cream By Mukk nebo tuhle testovací sadu Hemptouch.

 

 

Nejednu z vás možná napadne: 

"Ale já mám pleť problematickou, aknózní." 

"A co moje pleť, ta nesnese téměř nic, je citlivá!" 

"Mně už je přes 30, já mám pleť zralou." 

 "Má pleť se stále leskne, ale přitom cítím pnutí. Někde jsem četla, že se jedná o příznaky dehydratované pleti."

 

Tohle, prosím pěkně, nejsou typy pleti. Jsou to stavy pleti, možná bychom je mohli označit i za takové "podtypy". Tato označení poměrně zlidověla a zvykli si je používat i samotní výrobci. Zatímco s typem pleti se člověk rodí, stav pleti se vyvíjí a nemusí být trvalý, často se dá změnit. Ovlivňuje jej:

  • Věk - je běžné, že tím, jak pleť stárne, se může změnit i její typ. Já vždy mívala pleť smíšenou, ale po třicítce a dvou dětech už je spíše suchá.
  • Okolní prostředí - při celodenní práci na zahradě nebo ve městě plném smogu bude pleť náchylnější k ucpávání pórů, k tvorbě vrásek způsobených sluníčkem, k pigmentovým skvrnám.
  • Používaná péče - špatně zvolené produkty mohou napáchat více škodynež užitku. Můžeme se díky tomu dopracovat k dehydratované nebo přecitlivělé pleti.
  • Aktuální fáze ženského cyklu, hormonální nerovnováha, složení stravy, stres - to vše vede nezřídka k akné, ucpaným pórům, bolákům, tzn. pleti, která je označována jako problematická.

 

SUCHÁ x DEHYDRATOVANÁ PLEŤ 

Oba názvy v nás vyvolávají pocit, že v pleti chybí voda. Zatímco suchá pleť je něco, s čím už se rodíme (tj. typ pleti), dehydratovaná pleť je stav, se kterým můžeme správnou péčí něco udělat. Ideálně se ho zbavit. :-)

Suchá pleť neprodukuje dostatečné množství mazu. Jsou na ní rychleji vidět vrásky, může pnout, červenat, trápí ji hrubší místa, lišeje. Často je tato pleť zároveň citlivá a nevyhýbají se jí kožní onemocnění jako ekzém nebo rosacea.

Dehydratovaná pleť produkuje mazu dostatek, někdy až příliš. Co jí ale chybí, je voda, tj. hydratace. Ať už vlivem špatné pleťové péče, nebo narušeným ochranným filmem, který nedokáže vodu v pleti udržet. Vodu může postrádat jakýkoliv typ pleti, klidně i pleť mastná nebo smíšená. Smíšená pleť bývá zároveň dehydratovaná nejčastěji. Typická je pro ni velmi mastná T-zóna a suché, někdy až hrubé tváře. Dehydratovaná pleť se mnohdy potýká s černými tečkami a akné, bývá také citlivá.

Špatná pleťová péče bývá založená na minimu hydratačních složek. Převažují v ní másla a oleje aplikované dlouhodobě na navlhčenou pleť pouze obyčejnou vodou.

Přirozený ochranný film pleti můžete narušit dlouhodobým používáním produktů s nešetrným složením. Každodenní mytí obličeje mýdly (i těmi přírodními), drastické produkty proti akné, věci s vysokým obsahem alkoholu, nadměrné vystavování se UV záření, velmi častý peeling nebo nesprávné kombinace aktivních látek v jinak skvělých přírodních produktech. 

 

BONUS NA ZÁVĚR

Vybrala jsem typ pleti, jenž naše zákaznice popisují nejčastěji, a sestavila jsem pro něj kompletní pleťovou rutinu.

Smíšená pleť, která se v závislosti na periodě stále potýká s akné. Věk: 35+.

Jak péči správně nakombinovat? Vybírat produkty pro pleť smíšenou, aknózní nebo snad zralou? V potaz musíme vzít vše uvedené.

Primárně jsem se zaměřila na kosmetiku vyhovující smíšené pleti. Přihlédla jsem k tomu, že pleť je už zralá, tzn. hledala jsem ve složení anti-age látky. Jelikož se paní tvoří akné, musím z možných kandidátů vyřadit vše, co by jí mohlo ucpávat póry. Naopak budu ve složení preferovat látky s protizánětlivými účinky. 

 

Odlíčení a čištění pleti

K večernímu odlíčení a vyčištění pleti bych preferovala dvoufázovou metodu, tj. odlíčit pleť hydrofilním olejem nebo mlékem a dočistit gelem, pěnou nebo zase mlékem. Následně ji tonizovat. Ráno je fajn pleť ošetřit čističem, který jsme volili ve 2. kroku večer, případně použít alespoň tonikum. 

1. krok večerního čištění: Olej Hemp Blessed Hemptouch

2. krok večerního čištění + ranní čištění: Čisticí emulze Hemptouch

Tonizace: Svěží teenka Anela

 

Hydratační sérum

Ráno i večer lze použít to stejné, případně můžete vybrat jiné sérum na den, jiné na noc - podle účinků, kterých chcete dosáhnout. Nebo podle typu produktu. Některá séra lze nanášet pouze na noc (séra s obsahem retinolu, vysokou koncentrací AHA kyselin, atd.). Záleží také na citlivosti vaší pleti, citlivá pleť nesnese přehršle produktů. Za mě je skvělým sérem pro popsaný typ pleti Smooth Sea Serum od By Mukk. Obsahuje kouzelnou složku niacinamid s anti-age a zároveň protizánětlivými účinky. Redukuje póry.

 

Oční krém

Oční krém vklepáváme po hydratačním séru, ideálně prsteníčkem, jakožto nejcitlivějším prstem na ruce. My máme moc rády krém Ruža a čerešňa Mylo, který se zároveň hodí i pro citlivou pleť.

 

Denní krém

Možností, jaký krém vybrat, je spousta. Záleží, kterou značku by zákaznice upřednostnila a jaký finiš na pleti má ráda. Bezkonfliktním, vděčným krémem vyhovující téměř každému, je Vyživující krém Hemptouch.

 

Noční balzám

K noční péči jsem zvolila luxusní balzám od Anely, Půlnoční teenku. Najdete v ní CßD, bakuchiol, vitamín C. To všechno jsou látky skvělé pro zánětlivou, přitom zralou pleť. Nejlepší je balzám smíchat v teplých dlaních s hydratačním sérem a vzniklou emulzi vmasírovat do pleti. Kromě bohaté výživy tak zajistíte pleti i hydrataci. 

 

 

- Liduš