Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. ❤️ Kristi a Liduš

Jak zatočit s pigmentovými skvrnami?

Naše pokožka se přirozeně chrání proti škodlivým UV paprskům tím, že produkuje kožní barvivo, melanin. Tím dochází ke hnědnutí kůže a vzniku opálení. Nadměrné vystavování sluníčku však může tento proces narušit a způsobit v určitých místech zvýšenou produkci melaninu - hyperpigmentace, neboli pigmentové skvrny. 

Vznik tmavých skvrn však nezapříčiňuje jen extrémní vystavování se sluníčku, ale vyvolávají ho i hormonální změny (těhotenství, menopauza, braní antikoncepce a jiných léčiv na hormonální bázi). K hyperpigmentacím je také náchylnější pokožka, která prodělala nějaké poranění či zánět (tmavé skvrny po kousnutí hmyzem, flíčky po akné, popáleniny). U zanícené pokožky dochází k uvolňování většího množství melaninu. Rovněž znečištěné životní prostředí dokáže vznik pigmentových skvrn urychlit. 

clanek-pigmentove-skvrny

 

Ať už jsou vaše pigmentové skvrny způsobené čímkoliv, máme pro vás 5 tipů, jak na ně:

 

1. SPF OCHRANA

Většinou řešíme, jak s hyperpigmentací zatočit, ale nejúčinnější je vždy prevence! Přírodní krém s minerálními UV filtry je pro slunečné dny nutnost. Obzvlášť, pokud na pigmentovky trpíte, nebo máte flíčky po akné.⁠ 

SPF krémy od Eco by Sonyi a Dulcie jsou naši favorité, oba jsou si hodně podobné. Mají UV faktor 30, nebělí, dobře se vstřebávají (Dulcii to trvá o něco déle), zanechávají nemastný finish a neucpávají póry. Dulcia má zelené nejen složení, ale i barvu - dokáže tak pleť lehounce barevně sjednotit a dodat pleti olivový nádech.

 

 

2. ANTIOXIDANTY

Astaxanthin, niacinamid, vitamíny C a E, resveratrol, zelený čaj, koenzym Q10. To jsou látky, které pleť posilují a zmírňují dopady slunečního záření. Dodávají pleti sílu, aby se se sluníčkem lépe vypořádala. Některé antioxidanty můžete užívat i vnitřně (ve formě tablet, ne pleťových sér 😅), např. astaxanthin nebo vit. C.

  • Astaxanthin funguje v podstatě jako vnitřní opalovací krém. Chrání pokožku před spálením a uvádí se, že jeho schopnost pohlcovat volné radikály je až 6000x lepší, než u vitamínu C. Navíc ho můžete se všemi dalšími zmíněnými antioxidanty kombinovat a zvýšit tak jeho antioxidační účinek. Hledáte-li na jaro/léto vhodný olejíček, sáhněte určitě po Astaxantinu od Kvitku. Díky jednoduchému složení (jen astaxanthin + squalane) ho snadno zařadíte do jakékoliv pleťové rutiny.

  • Niacinamid (vitamín B3) je další super složkou, o které už jste jistě slyšeli. Kromě zesvětlení pigmentových skvrn a flíčků po akné má rovněž anti-age účinky, funguje protizánětlivě, podporuje hydrataci v pleti a zmírňuje začervenání. Proto často vyhovuje pleti s rosaceou. Do své rutiny ho můžete zařadit např. ve formě jednoduchého séra od Kvitku nebo ve vyhlazujícím Smooth Sea séru z dílny By Mukk.

  • Vitamín C. Existuje jiný antioxidant, o kterém se toho napsalo více? Podporuje tvorbu vlastního kolagenu a působí tak jako elixír mládí. Pokožku projasňuje a zesvětluje a je ideální k redukci barevných disbalancí. Majitelky problematické pleti potěší jeho protizánětlivé schopnosti. Céčko je ale zároveň látkou, která nemusí vyhovovat citlivější pleti. Máte-li obavy, zda vám sedne, zkuste jej do své rutiny zařazovat zlehka a postupně frekvenci zvyšujte. Vitamín C má také exfoliační účinky, proto séra s vyššími koncentracemi této látky (např. sérum Kvitok nebo Eco by Sonya) doporučujeme na den kombinovat s SPF ochranou.

  • Zelený čaj redukuje dopad škodlivého UV záření na pokožku, čímž chrání pleť před tvorbou vrásek a dalšími projevy stárnutí. Zároveň zabraňuje vzniku pigmentových skvrn, udržuje pleť pružnou a podporuje její správné prokrvování a látkovou výměnu. Tento antioxidant vyhovuje i citlivé pleti. Jestli nesnesete céčko, je vaše volba jasná!

 

 

3. PRAVIDELNÝ PEELING

Nejen, že urychluje obnovu pleti, ale také skvěle pročišťuje póry, které se mohou zanášet nedokonalým odstraňováním SPF krému. Nepřehánějte to s ním, abyste svou pleť nevysvlékly z jejího přirozeného ochranného kabátku. Dopřát jí pravidelnou a šetrnou exfoliaci ji ale zároveň velmi prospěje.⁠

Pokud máte pleť citlivou nebo aknózní, upřednostněte chemický peeling bez obsahu mechanických částeček. Takovým peelingem je třeba Šetrný enzymatický peeling od Dulcie plný ovocných enzymů z manga, ananasu a papáji, které oslabují vazby mezi odumřelými buňkami. Další skvělou alternativou je peelingová maska od By Mukk založená na projasňujících a exfoliačních účincích vitamínu C a kyseliny jantarové. Garantujeme vám, že hladší pleť, než po použití této masky, jste ještě neměli a mít nebudete!

 

 

4. EXFOLIAČNÍ LÁTKY

Hledejte v INCI aktivní látky, jako je vitamín C (je zároveň i antioxidantem, viz výše) nebo retinoly (pokud nesnesete, zkuste bakuchiol). Účinné jsou též AHA kyseliny (glykolová, mléčná) nebo kyselina azelaová.⁠

  • Retinol je aktivní látkou, která dokáže zázraky. Má ale svá pravidla. Retinol podporuje tvorbu kolagenu a buněčnou aktivitu ve spodnějších vrstvách pokožky. Tím urychluje tvorbu nových buněk, které v podstatě "vytlačují" staré buňky na povrch rychleji, než by se to dělo přirozeně. Staré buňky se tak rychleji odlupují a dávají vyniknout novým vrstvám pokožky. Retinol doporučujeme používat pouze večer a současně ráno doplňte péči SPF krémem. Pokud s retinolem nemáte zkušenost, zařaďte jej do rutiny např. jen 1x týdně a postupně frekvenci zvyšujte. Retinolu se zcela vyhněte, pokud jste těhotná, nebo kojíte.

  • Bakuchiol skvěle sedne zralé a zároveň problematické pleti, které se ani po třicítce nevyhýbají záněty, pupínky a ucpané póry. Jemně sjednocuje tón pleti a redukuje tmavé skvrny. Stimuluje tvorbu kolagenu v pleti, čímž napodobuje účinek retinolu. Na rozdíl od něj ale pleť nedráždí, nemá exfoliační účinky a rozumí si se sluníčkem - můžete jej tedy zařadit i do ranní rutiny. Vhodný je též pro těhotné a kojící ženy. Pokud vás tato látka zaujala, vaší pozornosti by určitě neměl uniknout Phyto-retinol elixír s bílým čajem od Ere Perez.

  • AHA kyseliny v podstatě fungují jako chemický peeling. Stejně jako on rozpouští vazby mezi odumřelými buňkami svrchní vrstvy pokožky a tím zajistí rychlejší obnovu pleti. V tom smyslu, že na světlo světa dříve vykoukne nová, šťavnatá a mladistvě vypadají pleť. AHA kyseliny jsou ve světě kosmetiky žhavým trendem a běžně se přidávají do čističů, tonerů, sér i krémů. O to větší pozor si však musíte dát při kombinování produktů. Když to s kyselinkami přeženete, mohou způsobit podráždění, pálení a začervenání pleti, které se nemusí projevit okamžitě, ale až poté, co pleti, (respektive jejímu mikrobiomu) "dojde trpělivost". Vysoká koncentrace kyseliny mléčné na vás čeká např. v Serum of Clear od EBS, kyselinu glykolovou obsahuje Omlazující maska Dulcia a na komplexu AHA kyselin je založeno sérum Pigmentové skvrny Dulcia.

 

 

5. DEJTE TOMU ČAS

Vždyť jen měsíc trvá, než se obnoví všechny buňky svrchní vrstvy pokožky a na těch nových je teprve vidět efekt nových produktů, které používáte. Exfoliační složky tento proces urychlují, ale ani tak nečekejte, že do měsíce pigmentové skvrny zmizí. Buďte ke své pleti laskavé a trpělivé.⁠

 

3 DŮLEŽITÉ RADY NA ZÁVĚR

Nepřekombinujte! Pleťovou rutinu si sestavte s rozmyslem a dívejte se na složení produktů. Buďte obezřetní zejména u aktivních látek s exfoliačními účinky. Zařadit do péče současně toner s kyselinkami, na něj dát sérum s vysokou koncentrací vitamínu C a večer to zabít peelingem a maskou s kyselinou glykolovou = cesta do pekel. Takto si pleť akorát podráždíte a citlivá pleť je na pigmentové skvrny, paradoxně, mnohem náchylnější.⁠

Exfoliační aktivní látky je ideální do pleťové rutiny zařadit ve větší míře na podzim a v zimě. Co je naopak potřeba podpořit na jaře a v létě, je SPF ochrana pleti a přísun antioxidantů.

Trpíte-li na akné a trápí vás po něm flíčky, tím tuplem SPF ochranu neflákejte! Nadměrným vystavováním se sluníčku bez ochrany jizvičky ještě více zvýrazníte. 

 

- Liduš