Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. Kristi a Liduš ❤️

Kosmetický elixír mládí za cenu smrti?

Hebké vlasy, zacelené konečky, pevné nehty, sametová pleť, či vyhlazené vrásky? Kdo by nechtěl! Máte za to, že tyto účinky mají v přírodní kosmetice na svědomí rostlinné oleje, másla nebo bylinné extrakty? Ano, máte pravdu, může to tak být. Ale, nemusí.

HEDVÁBÍ V KOSMETICE

Slyšeli jste už někdy o hedvábí? Nepochybujeme, že určitě ano. Teď však nemáme na mysli hedvábné košilky, lesknoucí se kravaty nebo úchvatné večerní róby. Teď mám na mysli přítomnost hedvábí v přírodní kosmetice. Hydrolýzou hedvábných vláken se totiž získává tekuté hedvábí, které se s oblibou do kosmetických výrobků přidává. Tekuté hedvábí je svou stavbou velmi podobné proteinům lidské kůže, nehtů a vlasů. V momentě, kdy je struktura pokožky, vlasů či nehtů narušena, tekuté hedvábí toto narušení vyplní. Natrvalo. Proto jsou vlasy po použití hedvábí krásně hladké a kůže je sametově hebká. Všechny „rány“ byly zaceleny.

BOUREC MORUŠOVÝ? CO TEN S TÍM MÁ SPOLEČNÉHO?

Určitě vám něco říká motýl jménem bourec morušový. Bourec morušový je bílý chlupatý motýl, jehož potravu tvoří výhradně listy Morušovníku. V dnešní době už jej bohužel volně v přírodě nenajdete. Místem, kde na něj ale narazíte v obrovském množství, jsou farmy převážně v Číně, Íránu a Japonsku, které se specializují na produkci pravého hedvábí. A právě bourec morušový je (nežádoucím) mezičlánkem ke vzniku hedvábí.

bourec-morusovy

 

JAK MŮŽE Z MOTÝLA VZNIKNOUT HEDVÁBÍ?

Z motýla vyloženě ne, ale z jeho larvy čili housenky, ano. Larvy bource morušového jsou extrémně žravé a přibližně 6 týdnů nedělají nic jiného, než že se od rána do večera cpou morušovými listy. Po této době larva přestává žrát a začíná si kolem sebe vytvářet „ochrannou ulitu“, tzv. kokon, ve kterém plánuje strávit v neohrožení dobu, než dospěje v motýla. 

 

housenky-bourec-morusovy

 

Kokon vzniká produkcí slinných žláz housenky a je tvořen jediným neporušeným hedvábným vláknem, které může být dlouhé až 2 km. Po určité době, kdy je housenka připravena proměnit se v motýla, by se v přírodě začala prokousávat z kokonu ven. K tomu ale nedojde.

Prokousáním by se hedvábné vlákno narušilo a to není žádoucí. Proto jsou kokony spařeny vařící vodou nebo jsou vystavovány 2 – 2,5h horkému vzduchu o teplotě 100°C. Poté housenka uvnitř zemře a hedvábné vlákno se může začít namotávat…

 kokon-hedvabi

 

JAK HEDVÁBÍ VE SLOŽENÍ VÝROBKU ODHALÍM?

Už jste někdy při pročítání INCI zaznamenali tato slova? Hydrolyzed silk, hydrolyzed silk protein, hydrolyzed silk powder, hydrolyzed silk solution, protein hydrolyzates, silk, silk hydrolysate, silk amino acids. Tak přesně tak bývá ve výrobcích hedvábí označeno.

Produkty s obsahem hedvábí určitě nemůžeme považovat za veganské, vegetariánské či etické, ale za přírodní ano. Je však otázkou, jestli i po tom všem, co jste si teď přečetli, chcete takové výrobky dál používat. Neznáte spoustu jiných, stejně skvělých výrobků, které hedvábí neobsahují?

Absence hedvábí je pro výběr kosmetiky pro náš e-shop zásadní. Produkty s obsahem živočišného hedvábí proto u nás nenajdete.

Tak, a teď šup do koupelny, k nočnímu stolku nebo kamkoliv, kde máte své miláčky vystavené, a zkontrolovat složení! Oddechli jste si nebo vám to v hlavě začíná šrotovat? Jaký máte názor na přírodní kosmetiku s obsahem hedvábí?

 

- Kristi & Liduš