Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. Kristi a Liduš ❤️

Abraka, dabraka, INCI!

Určitě už se to každému z vás někdy stalo – stojíte u regálu v drogerii a nešťastně koukáte na zadní stranu krému, který si chcete koupit. Kromě aqua a alcohol však nerozumíte vůbec ničemu. Tak teda mám, nebo nemám…? Dnes si ukážeme, že INCI je opravdu kouzelné slovíčko, za kterým se skrývá vše potřebné, co potřebujete vědět, když tápete nad tím, jestli je pro vás složení dané kosmetiky ok, či nikoliv.

CO TO TEDA JE, TO SLAVNÉ INCI?

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) je seznam všech látek, které se ve výrobku vyskytují. Je uváděno v latině a angličtině. Složky jsou seřazeny od nejvyššího procentuálního zastoupení po nejnižší – na začátku seznamu jsou tedy látky, kterých najdete ve výrobku nejvíce, a na konci se krčí ingredience, kterých je ve výrobku nejméně. Pozor ale na to, že u látek, kterých je ve výrobku méně než 1%, už může být pořadí libovolné. Pokud bych Vám dnes měla dát jen jednu radu, byla by to tahle:

Čím častěji se ve složení vyskytuje slovíčko oil, extract a butter, tím lépe pro vás! A také – pokud máte pocit, že si u vyslovení některých složek zasukujete jazyk, většinou z toho nic dobrého nekouká.

inci-680x383

 

TOHLE VE SLOŽENÍ NECHCEME!

  • Sulfáty - SLS a SLES (Sodium Lauryl Sulfát a Sodium Laureth Sulfát).
  • Chemické konzervanty - mezi nejčastěji používané patří parabeny (Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben) či phenoxyethanol.
  • Silikony - mají  koncovku –icone, nebo –icon, například: Dimethicone, DimethiconeCopolyol.
  • PEG (polyethylenglykoly) - jsou označeny předponou PEG - nebo koncovkou - eth, například: PEG-100 Stearate, Steareth-21.
  • Ropné deriváty a minerální oleje – označeny jako Petrolatum, Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Propylene Glycol.
  • EDTA
  • Soli hliníku - ve složení jako Aluminum, například: Aluminum Chlorohydrate.
  • Talek (mastek) - ve složení označený jako Talc.  

 

RADA NA ZÁVĚR: SELSKÝ ROZUM NADE VŠE

Dívejte se pozorně, za co vlastně platíte. Co se nachází na prvních příčkách složení? Voda, alkohol, bambucké máslo nebo šťáva z aloe vera? Za co jste ochotní si připlatit? Hádám, že za 49 ml vody a 1 ml účinných složek by se Vám moc peněz dávat nechce. Nevyhazujte peníze za kosmetiku s „prázdným“ složením.

Je na výrobku napsáno přes polovinu etikety „s bio arganovým olejem“ a vy jej ve složení marně hledáte? Jó, vlastně, tady je, na posledním místě… Nenechte se utáhnout na vařené nudli! Najděte si výrobek, kde se tento olej nachází na prvních třech příčkách. Nevšímejte si nápisů jako bio, přírodní, eco, organic, atd. Nevěřte všem těm kytičkám a lístečkům na obalu. Ani reklamám odehrávajícím se na rozkvetlé louce s hesly o čistotě a darech přírody. Věřte jen tomu, co se dozvíte v INCI na zadní straně obalu.

RÁDY VÁM S TÍM POMŮŽEME

Máte pořád pocit, že tohle všechno je pro vás španělská vesnice nebo se vždy najde ingredience, u které si nejste úplně jistí? Na Borůvkovém kopečku jsme složení všech produktů už zkontrolovaly za vás. Navíc u každého výrobku najdete výklad složení, stačí jen najet myší na jednotlivé složky. Skvělými pomocníky při luštění ingrediencí jsou také různé internetové stránky zabývající se složením. Do vyhledávače zadáte vše, co vám vrtá hlavou. Naše oblíbené jsou např. http://www.ewg.org/skindeep/.

 

- Kristi & Liduš