Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. Kristi a Liduš ❤️ Pouze dnes doprava zdarma s kódem NAROZENINY 🥳

Přírodní opalováky - 4 zásadní fakta pro výběr toho správného.

Květen. Kdysi synonymum pro jaro, máj – lásky čas, rozkvetlé stromy. Tento rok většina stromů odkvetla už v dubnu a jaro nikde, protože po zimě přišlo rovnou léto. Přiznám se, že mě trošku zaskočilo, když jsem se z procházky vrátila se spáleným výstřihem. A podle počtu zpráv, které jsme od vás dostaly, jsme nebyly zaskočené jen my dvě.

"Myslíš, že je tenhle opalovací krém opravdu přírodní?" "Co říkáš na malinový olej? Má prý SPF 50!" "Máte na e-shopu opalovák i pro malého?"

No, upřímně, neměly jsme. Nakonec jsme do obchůdku zařadily ty nej opalováky, které jsme vybraly dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Ale co pátrání a študování tomu předcházelo... Zjistila jsem, že informací k této problematice jsou na internetu mraky a upřímně? Byla jsem z toho už trochu zmatená. A tak jsem se zase pěkně uklidnila, zapla selský rozum a sepsala jsem několik poznatků, které mně přišly podstatné a mohly by se hodit i vám. Tady jsou:

 

1. CO JE TO SPF?

SPF neboli Sun Protection Factor udává hodnotu ochrany před slunečním zářením. Vyjadřuje, jaké procento UV paprsků krém odráží od pokožky.

  • SPF 10 pohlcuje 90 % škodlivého UVB záření,

  • SPF 20 odrazí 95% UVB záření,

  • SPF 30 si poradí s 96,7 - 97,4 % UVB záření,

  • SPF 50 pohltí 98 % UVB paprsků.

Vzhledem k těmto faktům doporučujeme použít opalovací krémy s minimálním SPF 30.

 

2. NENÍ FILTR JAKO FILTR ANEB MINERÁLNÍ FILTRY VS. TY CHEMICKÉ

Minerální filtry jsou přírodního původu. Mezi nejpoužívanější patří oxid titanu a oxid zinku (v INCI je najdete jako Zinc Oxide a Titanium Dioxide). Fungují čistě na fyzikálním principu a to tak, že vytvoří na pokožce slabou vrstvu, která UV záření odráží.

Obě uvedené látky odráží škodlivé UVA i UVB paprsky.

  • UVB paprsky jsou zodpovědné za spálení pokožky.

  • UVA záření proniká do hlubších vrstev kůže a způsobuje změny pigmentace a stárnutí buněk. 

To, jestli je opalovací přípravek vybaven proti UVA a zároveň i proti UVB záření je, mimochodem, další věc, kterou si musíte pohlídat.

Chemické filtry v opalovacích krémech aktivně chrání pokožku proti škodlivému UV záření, ale mnohé z těchto látek způsobují alergie, ucpávají póry, produkují nebezpečné volné radikály a mohou být dokonce příčinou hormonální nerovnováhy. A v kombinaci s přímým sluníčkem? Raději nedomýšlet! Složky chemických filtrů poškozují nejen naše tělo, ale hromadí se také v těle ryb a dalších vodních živočichů.

Ve složení je najdte například pod těmito názvy: Benzophenon, t-Butyl-methoxydibentoylmethan (BMDM), Homosalat (HMS), 4-Methylbenzylidencampher (3-BC), Ethylhexyl-dimethylPABA, Octyl-dimethyl-PABA, Ethylhexyl-Methoxycinnamat (Octinonoxate), Octylmethoxycinnamat (OMC), Oxybenzone.

 

3. NANOČÁSTICE NÁM DO TOHO NETAHEJTE.

Minerální filtry jsou fajn věc, jenže stále to není nic jiného, než namletý bílý prášek. A pokud budou částice minerálů příliš velké, čeká nás to, co nemáme rády. Špatně se roztírající krém, který zanechává na pokožce bílé šmouhy.

Řešením je zmenšit částice natolik, aby byly na kůži v podstatě neviditelné. Jenže! Nanočástice mají velikost menší než 100 nm a to už je velikost, která se přes ochrannou bariéru naší pokožky dostává do těla. A tady může nastat několik problémů – toxicita, poškození zdravých buněk, nejasný způsob vylučování z těla, atd. V případě zinku je to ještě v klídku, ale takový titan...

Není sice prokázané, že by titan pronikal až k živým buňkám. Údajně ho zadrží zrohovatělá vrstva odumřelých buněk. Ale znáte to. Jistota je jistota a natírat se krémem s tím, že se mi za žádnou cenu nesmí dostat do otevřené ranky, záděrky, oka... To se mi opravdu nechce.

Přítomnost nano částic musí být naštěstí od roku 2013 uvedena v INCI výrobku, takže pokud na zadní straně obalu objevíte: titanium dioxide (nano), jsou tam! Pokud označení nano nenajdete, jedná se o bezpečné mikročástice.

 

4. PŘÍRODNÍ OLEJE NÁS CHRÁNÍ SVÝM PŘIROZENÝM SPF - LEŽ?

Je známo, že spousta rostlinných olejů má svůj přirozený UV faktor. Mezi rostlinné oleje s nejvyšším SPF patří malinový, mrkvový, olej z pšeničných klíčků nebo třeba nimbový.    Na internetu dokonce kolují informace, že např. malinový nebo mrkvový olej dosahují přirozeného SPF faktoru 40 a více. Zní to úžasně, no ne? Jenže...Je potřeba si uvědomit několik věcí.

Hodnoty SPF u přírodních olejů jsou pouze orientační, nejsou vědecky prokázány. A to z několika důvodů:

  • Vždy závisí na kvalitě a zdrojích samotného oleje.

  • Oleje na sluníčku degradují. I kdyby byl ochranný faktor v laboratorních podmínkách v hodnotě 40, na sluníčku se ze 40 stane rázem 6.

  • Oleje se vstřebávají do pokožky. Takže kolik oleje bych si na sebe musela nanést, aby SPF faktor opravdu učinkoval?

  • V neposlední řadě také trochu vázne nedostatečná ochrana před UV paprsky. S výjimkou malinového oleje chrání ty zbylé pokožku pouze proti UVB paprskům.

Znamená to tedy, že jsou oleje v tomto směru k ničemu? To si rozhodně nemyslím. Takový malinový olej chrání kůži proti UVA i UVB paprskům a jeho ochranné vlastnosti mohou být v mírných končinách při běžném pohybu na čerstvém vzduchu dostačující. Oleje při pravidelném používání také zlepšují odolnost pokožky a ta se pak s případným spálením a narušením dokáže lépe vyrovnat.

Ale nemohu se spoléhat na to, že si na sebe natřu kokosový olej a nespálím se! Oleje musí být vždy doplněny některým z minerálních filtrů, aby byla ochrana před sluníčkem (téměř) stoprocentní.

 

 

- Liduš