Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. Kristi a Liduš ❤️

Retinoidy v kosmetice - praktické tipy, jak na ně

Tento článek vznikl na popud vás, našich zákaznic. Přály jste se dozvědět něco více o aktivní látce retinolu. A protože nejvíce vás vždy zajímají praktické tipy ohledně používání, zaměříme se dnes hlavně na ně. Ideálně s odkazy na konkrétní produkty, abyste po přečtení článku už nemuseli nikde googlit. :-) 

 

CO JSOU RETINOIDY A JAK FUNGUJÍ?

Na úvod si ale dejme minimum teorie, abyste pochopili, jak retinoidy v pleti fungují. 

Na povrchu naší pleti probíhá každý den odlučování odumřelých buněk, neboli exfoliace. To je běžný jev, který ale dokáže spousta aktivních látek, jako jsou kyselinky, vitamín C nebo třeba právě retinoidy, urychlit. Na rozdíl např. od AHA nebo BHA kyselin jdou retinoidy do hloubky. Vlivem intenzivní exfoliace se na povrch pokožky mnohem dříve dostávají nové, mladé kožní buňky, a pleť působí barevně sjednocenějším a šťavnatějším dojmem

Retinoidy navíc redukují tvorbu zánětů v pokožce a stimulují tvorbu kolagenu a elastinu. Vypínají vrásky a fungují proti akné. Retinoidy také dokáží inhibovat syntézu melaninu, díky čemuž s nimi dosáhnete vynikajících výsledků v případech hyperpigmentace, melasmatu a stop po akné.

 

ROZDĚLENÍ RETINOIDŮ

Není retinoid, jako retinoid. Některé formy jsou pouze na lékařský předpis a pak existují retinoidy, které jsou tak jemné, že se doporučují i pro denní použití.

  • Kyselina retinová - jedná se o nejsilnější formu retinoidů. Nenajdete ji ve volně prodejné kosmetice, ale pouze jako součást léků na lékařský předpis. Je to také aktivní forma retinoidů - každý retinoid se musí na tuto látku přeměnit, aby mohl v pleti účinkovat. Délka přeměny (počet mezikroků) na kyselinu retinovou určuje sílu, účinky a vlastnosti daného retinoidu. 
  • Retinal - látka, se kterou se už můžete ve volně prodejné kosmetice potkat. Je slabší, než kyselina retinová, ale zároveň stále velmi silná. Jednou chemickou reakcí se retinal přemění na kyselinu retinovou. Jeho cesta k buňce je tedy velmi krátká a intenzita a nástup účinku jsou silné a rychlé (rychlost účinku je až 11x silnější, než u retinolu).
  • Retinol - s touto formou se v kosmetice setkáváme nejčastěji. Než se retinol přemění na kyselinu retinovou, dojde ke 2 reakcím - retinol se nejprve transformuje na retinal a ten na kyselinu retinovou.
  • Retinyl - ester retinolu patří mezi neslabší formu retinoidů. Než se přemění na kyselinu retinovou, dojde ke 3 reakcím (retinyl - retinol - retinal - kyselina retinová). Má sice nejpomalejší nástup, ale právě díky tomu je šetrnější a vyhovuje i citlivější pleti.

 

JAK RETINOIDY POUŽÍVAT?

Ať už používáte jakoukoliv formu retinoidů, obecně platí, že by vždy měly přijít na pleť co nejdříve. Ideální je nanášení na vyčištěnou, tonizovanou a suchou pleť. Pokud používáte retinoidy ve formě séra, např. tohoto od značky Kvitok, naneste 2-3 kapky produktu a vmasírujte ho do pokožky.

Retinoidy mají tendenci pleť vysušovat - po vstřebání séra naneste váš pleťový hydratační krém. Sérum s retinolem používejte vždy večer a ráno doplňte péči SPF ochranou.

Obvykle si na retinol musí pokožka zvyknout, a proto sérum ze začátku zařazujte do péče pouze 1-2x týdně. Po 2-3 týdnech můžete frekvenci postupně zvyšovat.

Mírné podráždění, začervenání, šupinky, loupající se pokožka či zvýšená citlivost na sluníčko jsou zpočátku normální projevy a nemusíte kvůli tomu retinol vysazovat. Souvisí se zvýšenou mírou exfoliace v pleti a po pár dnech by měly vymizet. Pleť si na používání retinoidů musí zvyknout a ideálně ji retinolu vystavujeme postupně od nejnižších koncentrací. Čím vyšší koncentrace a četnost použití, tím větší riziko nepříjemných nežádoucích účinků.

Pálící obličej, rudý jako rajče, je však extrémem, ke kterému by docházet nemělo. Berte jej jako varování pleti, že takhle ne. Zkuste snížit koncentraci séra, a/nebo frekvenci používání.

Tip pro citlivou pleť/minimalizaci podráždění: Retinol přikápněte rovnou do vašeho hydratačního krému, nebo použijte tzv. sendvičovou metodu - nejprve naneste na pleť trochu hydratačního krému, pak retinol, a následně znovu hydratační krém. Tím, že nebudete dávat retinol rovnou na suchou pleť, si ho trochu "naředíte" a můžete předejít podráždění.

 

5 důležitých věcí, které MUSÍTE znát, než začnete:

  1. Nikdy nezačínejte s nejvyšší koncentrací, jak už jsme psali výše. Jinak si koledujete o ošklivou reakci. Pleť si musí na retinol nejdříve zvyknout, a to trvá klidně i 3 měsíce.
  2. Používejte retinol večer, nikdy ne ráno. Je to proto, že retinol pomáhá "odlupovat" vrchní vrstvy kůže. Čili s ním každodenně absolvujete takovým malý chemický peeling (velmi zjednodušeně řečeno). Pleť se díky tomu velmi rychle obnovuje, produkuje více kolagenu a vrásky mizí rychlostí blesku. Výjimkou vhodnou pro denní použití mohou být produkty s nízkým obsahem nejjemnějšího retinylu. Ten najdete např. v krému Au Revoir Wrinkles od Yage.
  3. Přes den používejte kvalitní krém s dostatečnou SPF ochranou. Vaše pleť je po retinolu zcitlivělá a náchylná k podráždění a poškození. A také při absenci SPF ochrany hrozí výskyt pigmentových skvrn od sluníčka.
  4. Retinol nemůžete kombinovat se vším. Nesnese se například s kyselinami. Takže pokud používáte přípravek proti akné s kyselinou salicylovou, není od věci popřemýšlet, jestli jej nevyřadit z péče. Nebo jej používat v úplně jinou dobu, než retinol. To samé AHA kyseliny (ovocné kyseliny) - třeba pleťové sérum s vitaminem C. Může dojít k výraznému podráždění a zarudnutí pleti. Pokud chcete v jedné pleťové rutiny použít obojí, nanášejte tyto látky ráno a retinol večer.
  5. Používejte retinol pravidelně. Pleť si na retinol musí vybudovat toleranci a toho dosáhnete jedině pravidelným používáním. Teprve poté můžete těžit z fantastických účinků a těšit se na omlazenou a krásnou pleť. Když budete retinol používat jen nárazově, budete pleť zbytečně dráždit a nikdy se nepřehoupnete do stadia, kdy retinol začne přinášet žádané výsledky.

 

VAŠE NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

 

Jsem těhotná nebo kojím. Jsou retinoidy pro mě?

Pro těhotné a kojící není vyšší koncentrace retinoidů vhodná - může způsobit vrozené vady a poškození jater. Pokud jste retinol v kosmetice používala a přitom jste ještě nevěděla, že jste těhotná, nepanikařte. Koncentrace retinoidů ve volně prodejné kosmetice nejsou pravděpodobně tak vysoké, aby mohly poškodit plod. Z etického hlediska a principu opatrnosti vám ale produkty s retinoidy ani my, ani kterýkoliv jiný prodejce/výrobce nedoporučí. Přestaňte kosmetiku s retinoidy používat a raději sáhněte po produktech s bakuchiolem, kyselinou azelaovou nebo niacinamidem.

 

Mám citlivou pleť, rosaceu. Mohu retinoidy i přesto zařadit do své rutiny?

Ano, můžete, jen buďte trpělivé a zařazujete retinoidy v co nejnižších koncentracích a postupně. Ideální pro citlivou plet je buď retinol v koncentraci 0,1% od Kvitku, nebo forma retinylu, kterou najdete např. v krému Au Revoir Wrinkles či Sleeping Beauty nočním olejíčku od Yage. Retinol od Kvitku si můžete naředit přidáním do hydratačního krém, nebo použít "sendvičovou metodu", viz výše.

 

Je možné, že mi retinol i přes dodržení všech zásad nesednul?

Ano, ani retinoidy nemusí sednout všem, ostatně jako cokoliv jiného. Pohlídejte si následující věci:

  • Vyhovuje mi konzistence produktu? Možná pleti nedělá dobře olejový nosič (ucpávání pórů) a bude lepší ho nahradit hydratačním produktem s retinoidem (sérum nebo krém)
  • Co zvolit jinou formu retinoidu? Než se retinolu definitivně vzdáte, vyzkoušejte jinou formu (např. zmiňovaný retinyl, který je spojovaný s menším rizikem podráždění, než klasický retinol). Pokud ani ten nevyhovuje, pak zkuste alternativy retinolu, jako je bakuchiol, kyselina azelaová nebo niacinamid.
  • Nekombinujete retinol s nevhodnými aktivními látkami, jako jsou ovocné kyselinky, vitamín C, kyselina salicylová? Nenanášíte ve stejný den, jako retinol, i peeling?
  • Co zvolit nižší koncentraci retinolu, méně často?
  • Používáte přes den dostatečný SPF faktor?

 

ALTERNATIVY K RETINOIDŮM

Jste těhotná/kojíte, a nebo vám retinoidy nesedly? V takovém případě se nic neděje. Existuje hned několik látek, které mají podobné účinky, jako retinoidy a přitom s nimi není spojeno tolik pravidel a rizik podráždění pleti.

 

Bakuchiol

Tato látka bývá zmiňována jako alternativa retinolu úplně nejčastěji. Dokonce se u ní často setkáme s označením "phyto-retinol", tedy rostlinný retinol. Získává se z rostliny Psoralea corylifolia. Bakuchiol je látka s klinicky ověřenými účinky, které jsou hodně podobné retinolu. Není však fotosenzitivní a je vhodný i pro citlivou pleť. V pleti stimuluje tvorbu kolagenu, čímž mizíkuje drobné vrásky a jemné linky. Napodobuje účinek retinolu tím, že odstraňuje odumřelé kožní buňky a urychluje tvorbu nových. Jemně sjednocuje tón pleti a redukuje tmavé skvrny. Výborný je i na aknózní a problematickou pleť, kterou neucpává.

Bakuchiol obsahuje vitamínový olejíček Sladce Bezstarostná od Anely, hydratační sérum Phyto-retinol elixír s bílým čajem od Ere Perez, nebo třeba můj milovaný oční krém Růže a třešeň od Mylo.

 

Kyselina azelaová

Přirozeně se vyskytuje nejen v pšenici, žitu a ječmenu, ale hlavně v mikrobiomu naší pokožky. Jedná se o neuvěřitelně všestrannou aktivní složku, která cílí na spoustu kožních problémů, jako jsou záněty, akné, rosacea či periorální dermatitida. Dokáže inhibovat syntézu melaninu, díky čemuž s ní můžete dosáhnout vynikajících výsledků v případech hyperpigmentace, melasmatu a stop po akné. Kyselina azelaová zároveň působí jako podpůrná péče o zdravou kožní bariéru a vyvážený kožní mikrobiom.

Na této látce založila značka Hemptouch své Skin Perfection sérum. V séru se nachází nejvyšší povolená koncetrace kyseliny azelaové pro volně prodejnou kosmetiku a na účincích séra je to opravdu znát. Se sjednoceným tónem pleti a pigmentovými skvrnami vám pravděpodobně pomůže lépe, než retinol.

 

Niacinamid (vitamín B3)

Tohle je má milovaná, mírumilovná aktivní látka, ze které vytěží benefity snad všechny typy pleti. Pomáhá pokožce produkovat vlastní ceramidy a chrání ji tak před ztrátou hydratace. Zároveň podporuje tvorbu vlastního kolagenu a předchází tak vzniku vrásek, což ocení zejména stárnoucí pleť. Zároveň bude vyhovovat i pleti aknózní, protože působí protizánětlivě, reguluje tvorbu mazu a pročišťuje pory. Zesvětluje pigmentové skvrny a dokáže redukovat začervenání - ideální látka pro pleť s rosaceou/růžovkou nebo ekzémem.

Na Borůvkovém kopečku najdete niacinamid ve spoustě produktech. Např. v jednoduchém hydratačním séru od Kvitku, ve vyhlazujícím Smooth Sea séru od By Mukk, nebo třeba v hydratačním séru pro problematickou pleť Inovať od Mylo.

 

Informace ohledně rozdělení retinoidů čerpány z Yage Talks: https://www.youtube.com/watch?v=9dxwDeY3F48

 

- Liduš