Složení kosmetiky

1. INCI

INCI je kouzelné slovíčko, za kterým se skrývá vše potřebné, co potřebujete vědět, když tápete nad tím, jestli je pro Vás složení produktu ok, či nikoliv.

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) je seznam všech látek, které se ve výrobku vyskytují. Je uváděno v latině a angličtině. Složky jsou seřazeny od nejvyššího procentuálního zastoupení po nejnižší – na začátku seznamu jsou tedy látky, kterých najdete ve výrobku nejvíce, a na konci se krčí ingredience, kterých je ve výrobku nejméně. Pozor ale na to, že u látek, kterých je ve výrobku méně než 1%, už může být pořadí libovolné.

Máte pocit, že složení kosmetiky je pro vás španělská vesnice nebo se vždy najde ingredience, u které si nejste úplně jistí? Na našem e-shopu jste v bezpečí. Vybíráme pro vás pouze čistou přírodní kosmetiku. Bez chemie a bez kompromisů. U každého výrobku navíc najdete kompletní výklad složení, stačí jen najet myší na jednotlivé složky.

2. Slovník pojmů

Ve slovníku pojmů najdete všechny ingredience, které obsahují produkty na Borůvkovém kopečku. Jsou seřazeny od A do Z a jejich název je vždy v latině (dle pravidel INCI).

 

3. Čemu se v kosmetice vyhnout

Konvenční kosmetika je většinou voňavá, hýří barvami, úžasně pění a na poličce v koupelně vám vydrží věky věků v nezměněném stavu. Víte, ale, že látky, které tohle všechno mají na svědomí, nemusí být bezpečné pro vaše zdraví a životní prostředí?

Hranice pro to, co v kosmetice tolerujeme a co ne, má každý nastavené jinde. Co jednomu vadí, nemusí vadit druhému. Troufáme si říci, že na složení kosmetiky máme vysoké nároky. Pečlivě ho pro vás kontrolujeme, a proto v produktech u nás na e-shopu nikdy nenajdete tyto látky:

 

Sulfáty

SLS (Sodium Lauryl Sulphate) a SLES (Sodium Laureth Sulphate nebo Sodium Lauryl Ether Sulphate) snižují povrchové napětí vody a usnadňují tak odstranění nečistot. Proto je najdete na předních příčkách hlavně v čisticích prostředcích, šamponech, sprchových gelech, mýdlech, pěnách do koupele nebo zubních pastách. Zkrátka všude, kde je potřeba smýt špínu a vytvořit bohatou pěnu.

SLS a SLES dráždí a vysušují pokožku.

Označení ve složení: Sodium Lauryl Sulphate, Sodium Laureth Sulphate nebo Sodium Lauryl Ether Sulphate.

Chemické konzervanty

Konzervanty jsou v dnešní době nedílnou součástí téměř veškeré kosmetiky. Zabraňují množení bakterií a plísní a pomáhají výrobkům strávit hodně času na pultech obchodů a následně několik měsíců ve vaší koupelně, aniž by vám produkty způsobily vyrážky, svědění nebo podráždění sliznic. Většina chemických konzervantů má ale negativní účinky na naše zdraví. Mezi nejpoužívanější konzervanty, které ve složení netolerujeme, patří:

Parabeny - jsou označovány za endokrinní disruptory, tj. látky, které se v našem těle chovají stejně jako přirozeně produkované pohlavní hormony. Několik výzkumů odhalilo zvýšený výskyt rakoviny prsu u žen, které používaly deodoranty a antiperspiranty s obsahem parabenů. Přímá souvislost mezi rakovinovým bujením a parabeny ale prokázána nebyla. Je však podloženo, že se vstřebávají přes pokožku do těla. A také to, že vyvolávají alergie a nejsou vhodné pro lidi s citlivou pokožkou.

Triclosan - narušuje přirozené funkce kůže a při testování na zvířatech se zjistilo, že vyvolává rakovinu. Poškozuje vnitřní orgány (játra a ledviny). Je, stejně jako parabeny, prokázaným endokrinním disruptorem s neblahým vlivem na hormonální soustavu.

Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl-urea (Germal 115), Methenamine a DMDM hydantoin - uvolňují malá množství jedovatého formaldehydu a u citlivých osob vyvolávají alergickou kožní reakci. U Diazolidinyl Ureii bylo také prokázáno, že je prvotní příčinou vzniku kontaktní dermatitidy.

Methylisothiazolinon (MIT) a Methylchloroisothiazolinon (MCIT) - tyto konzervanty jsou ve větším množstvím dráždivé a vyvolávají alergické reakce. Způsobují problémy s játry a vznik rakoviny.

BHA (Butylated Hydroxyanisole) a BHT (Butylated Hydroxytoluene) - mají využití jako konzervanty a antioxidanty. Jsou to látky toxické pro lidský imunitní systém a potenciální lidské karcinogeny. Můžou způsobit depigmentaci pokožky.

Phenoxyethanol - může způsobovat alergické reakce (podráždění kůže, očí a okolí rtů), může vyvolat dermatitidu a zhoršovat ekzémy. Měly by se mu vyhnout těhotné a kojící matky (použití v krému na bradavky) - při kojení totiž může dojít k přenosu na dítě, které pak může zvracet, trpět dehydratací a průjmem.

Kyselina boritá (Boric Acid), boritan sodný (Sodium Borate) - kyselina boritá se v koncentraci do 3% využívá v očním lékařství jako borová voda. Ve vyšších koncentracích ale může pokožku podráždit a poškozuje reprodukční systém. Navzdory tomu se právě tyto látky často vyskytují v přípravcích na opruzeniny miminka.

Silikony

Se silikony je vše hebčí, jemnější, vyhlazenější, a hlavně levnější. Nejčastěji se s nimi setkáme ve vlasové kosmetice, v pleťových krémech nebo dekorativce.

Silikonů je nespočet druhů a liší se svými fyzikálními i chemickými vlastnostmi a samozřejmě i potenciálně negativními účinky na lidské zdraví. Mezi nejvíce nebezpečné silikony patří Cyclotetrasiloxane (narušuje hormonální systém a reprodukční orgány) a Cyclopentasiloxane (spojitost se vznikem rakoviny). Skvělou zprávou je, že EU nařídila od r. 2020 zákaz používání těchto látek v kosmetice v koncentraci vyšší než 0,1%.

Silikony jsou biologicky neodbouratelné látky, které poškozují životní prostředí. Dostávají se do vody, zhoršují její kvalitu a jsou toxické pro vodní organismy, ve kterých se hromadí.

Označení ve složení: Mají nejčastěji koncovku –icone, –icon, -silanol, -silane, -siloxane, atd. Například: Dimethicone, DimethiconeCopolyol, Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane, Cyclopentasiloxane, aj.

PEG

PEG (Polyethylen Glykol) a PPG (Polypropylen Glykol) jsou syntetické látky, které slouží jako stabilizátory a emulgátory. Zajišťují také lepší pronikání látek do pokožky. A právě to považujeme za jejich největší problém. Že s sebou do pokožky stáhnou spoustu dalších látek, které jsou ve výsledku mnohem zákeřnější, než samotný PEG nebo PPG. Ačkoliv se jedná o syntetické látky, které se vyrábí z ropy a při jejichž výrobě se používají jedovaté plyny, vědecké výzkumy zatím neprokázaly negativní dopady těchto látek na lidské zdraví.

Bohužel, stejně jako silikony, ani PEG není v přírodě odbouratelný.

Označení ve složení: PEGů existuje šíleně moc druhů, ale nápovědou by vám mohlo být, že buď obsahují na začátku krkolomného názvu slovíčko PEG nebo koncovku – eth. Například: PEG-4, PEG-100 Stearate, Laureth-4, Ceteareth 33, Steareth-21.

EDTA

EDTA (kyselina ethylendiamintetraoctová) a její soli změkčují vodu, takže se s oblibou přidávají do pracích a čisticích prostředků. EDTA má také konzervační a stabilizační účinky a v neposlední řadě podporuje tvorbu pěny. Proto ji často najdete v šamponech, sprchových gelech a mýdlech.

Tato látka se dá považovat za relativně bezpečnou, pokožkou prakticky neprochází. Potíž je ale v tom, že stejně jako PEGy, změkčuje pokožku a usnadňuje pronikání veškerých látek do ní (i těch nebezpečných). EDTA ve velkém kontaminuje vodu v našich řekách. Mínus pro nás - je velmi špatně rozložitelná.

Označení ve složení: EDTA, disodium EDTA, trisodium EDTA, tetrasodium EDTA nebo trisodium HEDTA.

Ropné deriváty a minerální oleje

Parafín a minerální oleje jsou, stejně jako vazelína, produkty vznikající frakční destilací ropy. I ony ucpávají ucpávají póry a pokožce nepřináší žádnou výživovou hodnotu. Jedná se pouze o levná plniva, na která nejčastěji narazíte v konvenčních krémech na obličej a tělo.

Označení ve složení: Paraffinum Liquidum, Paraffine, Mineral Oil nebo Cera Microcristallina.

Vazelína

Vazelína ve většině případů obsahuje pouze 1 složku a tou je ropa. Na pokožce vytváří nepropustný voděodolný film, který vyplní a ucpe póry. Přes kůži nemohou odcházet pryč škodlivé látky a vznikají záněty a akné. A naopak dovnitř nejsou propuštěny prospěšné látky z jiných použitých přípravků. ⁠

Vazelína a produkty z ropy nemají žádnou výživovou hodnotu. Je to jen levný výplňový materiál, jenž může dokonce způsobit i hormonální nerovnováhu.⁠

Označení ve složení: Petrolatum, může se také označovat jako Vaselinum Album (bílá vazelína) nebo Vaselinum Flavum (žlutá vazelína).⁠

Soli hliníku

Hliník najdete nejčastěji v deodorantech a antiperspirantech. Tím, že hliník ucpává potní žlázy, zamezuje přirozenému uvolňování toxinů.

Existují studie, jejichž výsledkem je tvrzení, že hliník má co do činění s rakovinou prsu. Má údajně způsobovat změny v estrogennových receptorech (hormon estrogen může způsobovat vznik rakoviny). Studiím hraje do karet i fakt, že velké procento nádorů se nachází v horním vnějším kvadrantu prsu, což je oblast, kam si nanášíme deodorant. Navzdory tomu, oficiální vyjádření Evropské komise je takové, že hliník v kosmetice není příčinou vzniku rakoviny.

Označení ve složení: Aluminium chloride, Aluminium chlorohydrate, Aluminum Citrate, Aluminium zirconium tetrachlorohydrex gly, Aluminium zirconium trichlorohydrex gly.

Talek

Díky schopnosti pohlcovat vlhkost je mastek s oblibou využíván jako přísada do obličejových pudrů, očních stínů, deodorantů, dětských zásypů nebo dámských vložek.

O tom, zda je pro naše tělo mastek zdravotně nezávadný, se diskutuje už několik desetiletí. A to hlavně proto, že jeho přirozená forma obsahuje azbest, který při vdechování způsobuje rakovinu plic. V dnešní době je používání mastku se stopami azbestu zakázáno, přesto je často spojován se zvýšeným rizikem rakoviny, a to především rakoviny vaječníků.

Označení ve složení: Talc.

Nano částice

Nanočástice (nejčastěji zinku a titanu) mají velikost menší než 100 nm a to už je velikost, která se přes ochrannou bariéru naší pokožky dostává do těla. A tady může nastat několik problémů – toxicita, poškození zdravých buněk, nejasný způsob vylučování z těla, atd.

Označení ve složení: Přítomnost nano částic musí být od roku 2013 uvedena v INCI výrobku, takže pokud na zadní straně obalu objevíte: titanium dioxide (nano), jsou tam! Pokud označení nano nenajdete, jedná se o bezpečné mikročástice.

Chemické filtry

Chemické filtry v opalovacích krémech aktivně chrání pokožku proti škodlivému UV záření, ale mnohé z těchto látek způsobují alergie, ucpávají póry, produkují nebezpečné volné radikály a mohou být dokonce příčinou hormonální nerovnováhy.

Složky chemických filtrů poškozují nejen naše tělo, ale hromadí se také v těle ryb a dalších vodních živočichů.

Označení ve složení: Benzophenon, t-Butyl-methoxydibentoylmethan (BMDM), Homosalat (HMS), 4-Methylbenzylidencampher (3-BC), Ethylhexyl-dimethylPABA, Octyl-dimethyl-PABA, Ethylhexyl-Methoxycinnamat (Octinonoxate), Octylmethoxycinnamat (OMC), Oxybenzone.

Umělá parfemace

Synteticky připravené vůně jsou jedním velkým chemickým koktejlem. Pro jejich výrobu si výrobce může vybrat až ze 3000 chemických látek a co za látky se pod pojmem "parfum" nachází je výrobním tajemstvím.

Umělá parfemace patří v rámci kosmetiky mezi nejčastější alergeny. Může podráždit pokožku, způsobit malátnost, bolesti hlavy, podrážděnost a dokonce i deprese a hyperaktivitu. Její dlouhodobé používání může vést k hormonální nerovnováze a poruchám plodnosti.

Označení ve složení: Parfum, Fragnance, Aroma. Případně jako kombinaci uvedených názvů (Parfum/Fragnance, atd.)

 

 

Kromě látek, které jsou potenciálně nebezpečné pro naše zdraví, se ve složení také zcela vyhýbáme surovinám živočišného původu, jež se získávají neetickými způsoby. Jedná se například o karmín, hedvábí, kolagen nebo šelak. V souladu s naší filozofií není ani ovčí tuk - lanolin. Kosmetika, která tyto ingredience obsahuje, se nedá označit za vegan nebo cruelty free.

Pokud byste si o tomto tématu chtěli přečíst více informací, najdete je v tomto článku

4. Účinné složky v kosmetice
Aloe Vera

Aloe vera je sukulent pocházející z Afriky, ale bez problémů jej možná pěstujete i doma v květináči. A vězte, že si tak hýčkáte opravdický poklad! Aloe existuje nespočet druhů, v přírodní kosmetice se však na 99% setkáte s aloe pravou - Aloe Barbadensis. ⁠

HYDRATUJE, HOJÍ A PŮSOBÍ PROTIZÁNĚTLIVĚ.⁠ To jsou 3 hlavní účinky, které tuto rostlinku vystihují. Díky tomu aloe vera najdete ve spoustě přípravků na aknózní, ekzematickou nebo jinak problematickou pokožku. Aloe zklidňuje svědění a podráždění kůže, vytváří na ní ochranný film a intenzivně ji regeneruje. Urychluje hojení jizev. Dokáže zacelit drobné ranky, a tím zabraňuje zánětu.

Protože na sebe dokáže skvěle navázat vodu, má silné hydratační účinky. Proto se aloe často vyskytuje ve složení té "lepší" přírodní kosmetiky na prvních místech právě místo vody. Mrkněte např. na značku 100 % Pure, která má šťávu z aloe na prvním místě všude, kde by jiní výrobci použili obyčejnou vodu.

Bakuchiol

Bakuchiol se v kosmetice vyskytuje poměrně nově. Vypadá to ale, že jeho pozitivní účinky na pleť se už stačily rozkřiknout - najdete ho stále ve více a více přírodních krémech a sérech.

Získává se ze semen rostliny Psoralea corylifolia a považuje se za šetrnější alternativu retinolu. Na rozdíl od něj nezpůsobuje citlivějším jedincům pálení, zarudnutí nebo loupání pleti a není ani fotosensitivní. Je vhodný pro všechny typy pleti od suché, citlivé, až po mastnou a smíšenou. Můžete ho používat v kombinaci s vitaminem C a kyselinami.⁠

Co tedy umí? Stejně jako retinol zpevňuje pokožku, působí antioxidačně a urychluje obnovu pleti. Dokáže sjednotit barevný tón a zredukovat tmavé skvrny. Rozzáří pleť, která je povadlá, mdlá a unavená.⁠

Vitamín C

Vitamín C, neboli kyselina askorbová, zaznamenal v posledních letech v přírodní kosmetice velký boom. Před lety vzniklo například proslulé pleťové ⁠sérum s vitamínem C od značky 100% Pure. Zakladatelce Susie se podařil přelomový objev, kdy přišla na způsob, jak vitamín C v kosmetice stabilizovat a zabránit jeho rychlé oxidaci. Teď najdeme vitamín C i v produktech dalších značek.

Vitamín C podporuje tvorbu vlastního kolagenu a působí tak jako elixír mládí. Pokožku projasňuje a zesvětluje a je ideální k redukci barevných nerovností a pigmentových skvrn. Vitamín C také hojí akné, zmizíkuje jizvičky a pleť po něm vypadá zdravě a prozářeně.

Vitamín C je bezpečný pro všechny typy pleti. I při jeho dlouhodobém používání nevznikají nežádoucí účinky. Pomáhá také na kruhy pod očima a díky obsaženým antioxidantům chrání zdravé kožní buňky před volnými radikály a zklidňuje pleť spálenou od sluníčka.⁠

 

Stránka 1 z 1 - 6 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.