Milé ženy, přejmenovaly jsme e-shop z Blueberry Hill na Borůvkový kopeček. Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. ❤️ Kristi a Liduš

Proč používat pleťový toner?

POUŽÍVÁTE TONER? A MOHLY BYCHOM HO VIDĚT? 

Tonizace pleti je totiž obrovsky důležitá věc, ale troufáme si tvrdit, že velká část z vás vlastně neví PROČ. Možná vám v hlavě běží myšlenky o dočištění pleti nebo uzavření pórů. Ale ten pravý význam toneru je někde jinde. ⁠Naše pleť má přirozeně kyselé pH (4,5-5,5) a tato hodnota je důležitější, než se na první pohled může zdát. 

prirodni-pletove-tonery-anela

 

Kyselé pH totiž:⁠

  • Usnadňuje odlupování odumřelých kožních buněk a tím urychluje její regeneraci.⁠

  • Zajišťuje dobře fungující mikrobiom = biliony "přátelských" bakterií na povrchu naší pleti. Ty zabraňují přemnožení "nepřátelských" bakterií a plísní (stojící za vznikem akné, ekzému, podráždění).

  • Je důležité pro zadržování vody v pokožce, tzn. při zásaditějším pH je pokožka náchylnější k dehydrataci.⁠

  • Aktivují se při něm enzymy zodpovědné za správnou syntézu tuků, které jsou součástí přirozeného ochranného filmu naší pleti.⁠

 

CO SE DĚJE PŘI ČIŠTĚNÍ PLETI A STAČÍ UMÝT OBLIČEJ OBYČEJNOU VODOU?

Při odličování/čištění pleti nebo jejím umytím obyčejnou vodou se pH naruší, protože voda má pH neutrální, čističe a mýdla zásadité. Díky tomu pH vždy vyletí směrem vzhůru.⁠ ⁠Příroda je dokonalá, a proto si umí poradit i s těmito výkyvy. Pleť si dokáže pH sama srovnat, jen jí to trvá 3-4 hodiny (pokud máte pleť poškozenou, ekzematickou, velmi suchou, tak déle). Toner ale slouží k tomu, aby dostal pokožku do pohody okamžitě. 

Jinými slovy řekněme, že pokud toner nepoužíváte, může vaše pokožka:⁠

  • Pomaleji regenerovat, hojit se.

  • Trpět na ucpávání pórů.

  • Být suchá a dehydratovaná.

  • Chovat se podrážděně, vykazovat příznaky citlivé pleti.

 Sečteno, podtrženo - jeden toner do každé koupelny, prosím!

 

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KVĚTOVOU VODOU A TONEREM?

Možná vám ještě vrtá hlavou - můžu místo toneru použít květovou vodu? Květový hydrolát má průměrné pH stejné jako naše pokožka, a proto ho použít můžete (samozřejmě vybírejte vody bez obsahu alkoholu). Výhoda kvalitního toneru oproti květovému hydrolátu je v tom, že kromě vody (ideálně květové) obsahuje navíc další složky prospěšné např. pro hydrataci pleti, laktobacily pro její zklidnění nebo kyselinky/ ovocné enzymy pro mírnou exfoliaci. Udělá tedy mnohem více práce, než jen vyrovnání pH.

 

Mezi naše nejoblíbenější přírodní tonery patří ty od české značky Anela. ⁠Za složení s květovou vodou v základu a spoustou hydratačních a zklidňujících složek by se nemusela stydět lecjaká zahraniční konkurence. 

 

 

 

Doufám, že vám tento článek příliš "nesmrděl" chemií. Když já ji společně s biologií vždycky milovala. To, jak je v našem těle všechno dokonale propojené, mě nepřestane fascinovat. ⁠A přírodní kosmetika naše tělo a pochody v něm plně respektuje.

 

⁠- Liduš