Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. ❤️ Kristi a Liduš

Jemnô: Svíčky jemné k našemu zdraví i k životnímu prostředí

Za touto slovenskou značkou stojí zakladatelka Barbora "Baška" Moravčíková. Nápad s tvorbou svíček prý vznikl jednoho letního večera 2016, když Baška seděla na terase a měla na stole zapálenou svíčku. Tehdy si řekla, že přece nemůže být velký problém takovou svíčku vyrobit ve zdravější alternativě a pustila se do pokusů. Nakoupila knoty a vosk a svou prvotinu odlila do sklenice od medu. Štěstí začátečníka při ní bohužel nestálo a první pokus nevyšel podle jejích představ. Bašku ale proces tvorby natolik chytil, že jej opakovala tak dlouho, až na jeden šikovný a funkční postup přišla. I když třeba takové vzduchové bublinky jsou prý její noční můrou dodnes.

Postupně se Baška naučila vychytat správný poměr přírodních silic, aby svíčka voněla tak akorát - ani málo, ani příliš. A také aby vosk požadovanou vonnou koncentraci zvládnul. Prvních 15 kousků nabídla Baška přes svůj e-shop s kosmetikou a do druhého dne se takřka všechny vyprodaly. Začaly ji oslovovat e-shopy a lokální obchody, jestli by se přes ně daly svíčky nabízet. A tak vlastně celé „Jemnô“ začalo. Mimochodem – název výstižně odráží ducha značky. Svíčky nejen, že jemně voní, ale jsou jemné i ke zdraví a k životnímu prostředí. A design? Ten Bára svěřila do rukou grafičce a designérce Silvii Boórové, která jí vytvořila jak logo, tak etiketky.

Blog-jemno-svicky

 

Baška klade velký důraz na kvalitní produkty. A aby neměly negativní vliv na zdraví a přírodu, zvolila hned od začátku pro výrobu svíček sojový vosk a bavlněné knoty. Sojový vosk je na rozdíl od parafínu biologicky odbouratelný a má menší dopad na životní prostředí, než o mnoho levnější palmový vosk. Sojový vosk se roztápí oproti parafínovým a palmovým svíčkám pomaleji a vy se tak z vůně můžete těšit o mnoho déle (cca 40-42 hodin). A co zmiňované knoty? Ty z běžných svíček bývají napuštěny směsí chemikálií, které zpomalují hoření. Při zapálení taková svíčka uvolňuje do ovzduší spáleniny a škodlivé látky, které byste rozhodně neměli dýchat, pokud vám na vašem zdraví záleží.

Jelikož Baška od začátku toužila vyrábět vonné svíčky, ale zároveň jí vadily silné chemické koktejly, které jí způsobovaly bolehlav, rozhodla se do svých svíček používat 100% přírodní silice s aromaterapeutickými účinky. A podařilo se jí objevit velkou díru na trhu! Svíček s různými parfemacemi je totiž všude kolem spousta, ale aby některá z nich fungovala také jako opravdový aromaterapeutický prostředek, to ne. Napadlo ji tedy, že když namíchá správnou vonnou kombinaci, která umí přinést pohodu, povzbudit, uklidnit, nebo rozněžnit, bude to to pravé ořechové a lidem by se to mohlo líbit. Přeci jen - ne každý chce doma schraňovat zásobu esenciálních olejíčků a učit se je mezi sebou míchat, aby dosáhl požadovaného terapeutického efektu.

Inspiraci pro vůně si Baška zapisuje, kdykoli ji nějaká zajímavá kombinace napadne. A jak sama říká, někdy se bohužel stane, že je výsledný nápad nepoužitelný. Nejčastěji se ale nechává vést vlastní intuicí. Baška říká, že vůni levandule miluje a moc ji chtěla v nabídce mít. Nemohla se ale rozhodnout, s čím ji zkombinovat. Nakonech si vzpomněla na svůj pocit, když si u maminky na zahradě přivoní k záhonu levandule. A rozhodla se nechat levandulku čistou, aby si tuto vzpomínku mohla kdykoli znovu vyvolat.

Baška svíčky vyrábí ručně v malých dávkách, zato častěji. Svíčky jsou takto stále čerstvé a připravené dělat radost svým novým majitelům. Celý proces výroby má několik etap a Baška každou svíčku vezme do ruky i osmkrát, než je hotová a určená k prodeji. A kdyby to prý měla celé sečíst, tak výroba jedné svíčky trvá okolo 20-30 minut (bez tuhnutí vosku, což zabere několik hodin).

Úžasný je také nápad se "zero waste" (čili bezodpadovou) výrobou. Čajové svíčky ze sojového vosku nemají hliníkové kahánky, které se jen kupí v koši, takže si k nim můžete pořídit buď skleněný, nebo kovový svícínek, do kterého vložíte novou svíčku, když ta původní díky bavlněnému knotku vyhoří beze zbytku. Tady ale starost o životní prostředí ze strany Jemnô nekončí! Svíčky mají také svůj jedinečný recyklační program. Baška se spojila s kosmetickou značkou Liqoil, aby společně recyklovali použité obaly. Takže prázdné skleničky můžete vrátit buď přímo Bašce, nebo odevzdat u některého z prodejců po celém Slovensku a v pár obchodech v Čechách. Výhoda je, že pokud není sklo poškozené, je možné ho očistit a znovu použít, čímž se předchází vytváření nového odpadu.

 

Jemné Jemnô svíčky zkrátka představují zdravou a ekologickou alternativu ke karcinogenním parafínovým svíčkám.

 

Svíčky Jemnô si našly své místo i v našich domácnostech. Díky nim je náš obývák s koupelnou zase o kousek voňavější. U nás nejčastěji voní Radosť (líbivá kombinace citrusů se špetkou vanilky).

 

Produkty Jemnô