Vítejte na kouzelném místě plném kvalitní přírodní kosmetiky. Složení všech produktů jsme už zkontrolovaly za vás. Kristi a Liduš ❤️ Pouze dnes doprava zdarma s kódem NAROZENINY 🥳

Jak pečovat o pleť s rosaceou?

  • Začervenání pokožky v oblasti nosu, brady, tváří a čela, které se z počátku může objevovat ojediněle, postupně však přechází do trvalého stadia.

  • Vyskytují se drobné pupínky podobné akné, nedochází u nich ale k ucpávání mazových žláz.

  • Pleť může být suchá, ale výjimkou nejsou ani sklony k nadměrnému maštění.


Tohle jsou typické příznaky chronického zánětlivého onemocnění pleti, nazývaného rosacea, neboli růžovka. V určitém procentu případů může rosacea postihnout i oblast oka. To se projevuje popraskanými žilkami v oku, záněty spojivek nebo ječným zrnem.

clanek-jak-pecovat-o-plet-s-rosaceou

 

PŘÍČINY ROSACEI

Spouštěčů tohoto onemocnění existuje opravdu hodně. Stres, alkohol, kořeněná jídla, střídání pobytu v horkém/studeném prostředí, saunování, vítr, slunce, znečištěné prostředí nebo třeba používání parfémů, saponátů, kortikoidových mastí. Rosaceou se navenek může dokonce projevit i potravinová intolerance. Velkou roli hraje také genetika. Právě proto, že je možných příčin rosacei tolik, je často velmi těžké vysledovat, co zrovna u vás rosaceu způsobuje/zhoršuje.

 

JAK SE O PLEŤ S ROSACEOU STARAT?

Bohužel nevíme o žádném zázračném produktu nebo léčbě, která by vás růžovky zbavila. Je ale možné ji zmírnit nebo alespoň "udržet na uzdě".

1. Důležité je najít spouštěč, který u vás toto onemocnění vyvolal (nebo ho minimálně zhoršuje) a co nejvíce ho eliminovat.

2. Z hlediska kosmetické péče je potřeba posílit přirozenou kožní bariéru a zklidnit zarudnutí a podrážení. V produktech vyhledávejte kvalitní másla, oleje, ceramidy, rostlinné proteiny nebo probiotické kultury. Naopak se vyhýbejte obsahu alkoholu a parfemaci (včetně přírodních esenciálních olejů).

 

PÉČE NA MÍRU

"Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně péče o pleť. Je mi 38 let, pleť mám spíše suchou a citlivou se zarudnutím ve tvářích, které už je trvalé. Používám odličovací olej, tonikum, gelové sérum, pleťovou vodu a pleťový olej. Na noc dávám levandulové sérum a zinkovou mast, protože se mi v jedné tváři v tom zarudnutí dělají pupínky. Mám problémy s pálením pleti při přechodech mezi chladným a teplým vzduchem, rovněž, když se doma více topí, tváře mi zrudnou a pálí." Lucie

 

Na tomto dotazu od naší zákaznice Lucky si dovolím ukázat, jak by mohla ideální péče o pleť s rosaceou vypadat. 

 

1. ODLÍČENÍ/ČIŠTĚNÍ + TONIZACE

Lucce jsem doporučila Čisticí a odličovací emulzi od Dulcie. Pleť nestahuje a zanechává ji příjemně vláčnou a jemnou, neucpává póry. Je vhodná i k odlíčení make-upu, včetně očního. Já sama ji často používám a i když ráda testuji novinky, vždy se k ní ráda vracím. Stejně tak by ale mohlo vyhovovat Jemné odličovací mléko od Kvitku nebo mléko Moissanit značky Mylo.

 

U citlivé pleti nejsem zastáncem dvoufázového čištění za každou cenu. Naopak. Myslím, že méně kroků pro ni často znamená více. Pokud jste však na dvoufázové čistění pleti zvyklé, vyhovovat by vám mohl například gel Mýdlové ořechy od Dulcie, který pleť ani trochu nestahuje.

 

 

Tečkou za vyčištěním pleti je její tonizace. Tonikum upraví pH pleti do správných hodnot a připraví ji na další péči. Osobně velmi ráda doporučuji tonika od značky Anela. V základu neobsahují obyčejnou vodu, nýbrž vody květové, tzv. hydroláty. Navíc v nich najdete i spoustu hydratačních, zklidňujících a regeneračních látek. Pro citlivou pleť je jako stvořené tonikum Svěží motýl. Zákaznice s rosaceou si ale velmi chválí i hydrolát ze skalní růže, který je svými vlastnostmi zároveň vhodný pro pleť zralou.

 

 

2. HYDRATAČNÍ SÉRUM

Tento produkt nanášejte na vyčištěnou pleť před hydratačním krémem. Nebo - pokud používáte olejíčky - můžete sérum s olejíčkem v dlani smíchat a vzniklou emulzi nanést na pleť. Hydratačních sér vhodných pro citlivou pleť máme v nabídce hned několik. Mrkněte třeba na séra od estonské značky By Mukk. Skvělé je pak sérum MSM od Kvitku, které je přímo určené pro pleť s rosaceou.

 

 

3. HYDRATAČNÍ KRÉM

Tady sázím všechny karty na probiotický pleťový krém s ceramidy, Dvojitou ochranu od Kvitku. Je to krém vhodný speciálně pro tu nejcitlivější pleť. Neobsahuje žádné parfemace, ani esenciální oleje a díky tomu pleť vůbec nedráždí. Dá se použít na den i na noc, bez problémů také pod make-up.

 

 

4. OLEJOVÉ SÉRUM

Na noc můžete klidně použít stejný krém, jako na den. V případě, že raději používáte olejíčky, klidně nimi krém na noc nahraďte. Mým favoritem je Obnovující antioxidační sérum od Hemptouch. Je skvělé k redukci začervenání a dobře sedne zralé pleti. Navíc voní nádherně po marcipánu. Jeho použití je univerzální. Dá se v dlani smíchat s hydratačním sérem - tuto emulzi následně vmasírujete do pleti. Můžete také kapku oleje přikápnout rovnou k hydratačnímu krému od Kvitku.

 

 

5. OČNÍ KRÉM

Z očních krémů je parádní ten od Mylo, Růže a třešeň. Já sama ho používám už téměř rok a jsem z něj stále nadšená. Je výživný tak akorát, hezky se vstřebá, má jemnou vůni, ve které také cítím jemně marcipán (to ten třešňový olej v pozadí). A kdyby vás zajímalo, zda a proč je oční krém vůbec nutné používat, koukněte sem.

 

 

6. PLEŤOVÁ MASKA

Pokud byste chtěla, můžete péči doplnit i maskou, pleť Vám za to jistě poděkuje. Já osobně hlasuji buď pro zklidňující a hojivou od Dulcie, nebo Good Barrier masku od By Mukk. Máme na obě skvělé ohlasy a moc ráda je doporučuji pro citlivou pleť. Krásně pleť hojí, dostanou ji do pohody a posilní její přirozený ochranný film. Good Barrier maska pleť oproti Dulcii výrazněji hydratuje a lehce vypíná. Je tudíž vhodnější pro zralejší pleť.

 

 

7. SPF KRÉM

Ať už nosíte pleťový krém s ochranným faktorem celoročně, nebo jej do péče zařazujete jen v létě, dám vám na závěr tip na jeden prověřený kousek. Tím je Ochranný pleťový krém s SPF 30 od Dulcie. Má zelené nejen složení, ale i barvu! :-) Díky tomu dodává pokožce zlatavý nádech a mírně tak sjednotí její barevný tón. A to pleť s rosaceou a rozšířenými žilkami opravdu ocení. Kam jej do své rutiny zapasovat? SPF krém aplikujte buď po hydratačním séru (toto bude vyhovovat hlavně mastné a smíšené pleti), nebo jej navrstvěte na hydratační krém (ideální pro sušší pleť).

 

 

- Liduš